Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik czekoladowy z orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg zmielony 800 g
czekolada gorzka 80% 250-300 g
masło 200 g
cukier trzcinowy 1 szkl.
budyń czekoladowy 2 op.
cukier waniliowy 2 op.
mleko 1,5 szkl.
orzechy laskowe mielone 200 g
jajko 6 dużych

Porada

Można pod sernik położyć kruche ciasto, biszkopty lub herbatniki. Wierzch po schłodzeniu polać stopniową czekoladą.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowy z orzechami

Mleko rozgrzać prawie do wrzenia - wsypać cukier waniliowy, dodać miękkie masło i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Wsypać zmielone orzechy laskowe i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Ser mielony zmiksować z ostudzoną masą czekoladowo-orzechową oraz żółtkami. Z białek z cukrem ubić pianę i wymieszać z masą serową.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić masą sernikową.
Wstawić foremkę do większej blachy, do której wlać gorącej wody, aby sernik w trakcie pieczenia przy okazji parował się, przez co będzie delikatniejszy w konsystencji.

Piec 60-80 min. w temp. 165-170*C.
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak