Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik czekoladowy z ciasteczkami i bitą śmietaną.

5.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Już tyle razy pisałam, że uwielbiam serniki i często je piekę, ale napiszę jeszcze raz...uwielbiam je. Tym razem upiekłam pyszny czekoladowy sernik i podałam z kremem śmietankowym i dużą ilością kruchych ciasteczek. Może nie wygląda tak ładnie jak sobie go wyobrażałam, ale jest pyszny. Może upieczecie na niedzielę? Zapraszam :)

Składniki:

Masa serowa

ser biały ( w wiadereczku ) 1 kg
cukier 1 szklanka
masło lub margaryna 15 dag
jajko 5 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuka
kakao 3 kopiaste łyżki
budyń waniliowy 2 sztuki

Krem śmietankowy

śmietana kremówka 30 % 330 ml
cukier puder 2 łyżeczki
kakao 1-2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 kopiaste łyżki
gorąca woda 5 łyżek

Dodatkowo

biszkopty okrągłe około 20 dag
ciasteczka czekoladowe okrągłe, kruche w czekoladzie około 20 dag

Porada

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 300 ml zimnego mleka.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowy z ciasteczkami i bitą śmietaną.

1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno blaszki wykładamy biszkoptami, a na biszkopty równomiernie masę serową.

2. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Wystudzony kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Ja sernik studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki.

3. Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy kakao i cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy na pokrojonym serniku.

4. Dekorowanie i podanie: Ciasteczka kruszymy i dekorujemy nimi sernik. Tak wykonany sernik jest gotowy do podania. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 10:20
Superowy sernik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak