Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik czekoladowy Toblerone - na zimno

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
kruche ciasteczka 250 g czekoladowe
masło 125 g
migdały 75-100 g mielone
cukier puder 1 szkl.
czekolada gorzka 400 g
śmietana 1/2 litra gęsta
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
mleko 100 ml
sól szczypta
czekolada mleczna 100 g
twarożek 1 kg (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowy Toblerone - na zimno

Kroki postępowania

1
* SPÓD:
Pokruszyć migdały malakserem na mączkę, dodać ciasteczka czekoladowe i razem zmiksować.
Krok 1 - Sernik czekoladowy Toblerone - na zimno foto
2
Pokruszone składniki wsypać do miski, dolać stopione masło i połączyć łyżką, aż powstanie tzw. "mokry piasek".
Masą wyłożyć dno formy, mocno uciskając, a następnie odłożyć do lodówki.
Krok 2 - Sernik czekoladowy Toblerone - na zimno foto
3
* MASA SEROWA:
Rozpuścić czekoladę gorzką, połamaną na kosteczki, w kąpieli parowej.

Żelatynę zalać mlekiem, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.
Rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
Krok 3 - Sernik czekoladowy Toblerone - na zimno foto
4
Utrzeć serek Philadelphia z cukrem pudrem dodając stopniowo śmietanę i rozpuszczoną (lekko przestudzoną) czekoladę.
Krok 4 - Sernik czekoladowy Toblerone - na zimno foto
5
Na koniec do masy dodać aromat orzechowy oraz rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę - zmiksować dokładnie.
Krok 5 - Sernik czekoladowy Toblerone - na zimno foto
6
Gotową masę wylać na oziębiony spód.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 6 - Sernik czekoladowy Toblerone - na zimno foto
7
Wierzch sernika udekorować startą czekoladą mleczną - ale może to być również czekolada gorzka.
Krok 7 - Sernik czekoladowy Toblerone - na zimno foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

M. Monroe 08.02.2013 23:09
może być bardzo smaczny ...
Habibi 28.12.2012 18:13
Nie jest to tradycyjny "sztywny" sernik, jaki zazwyczaj przygotowuje się na zimno... Ma raczej konsystencję lekko usztywnionego kremu. Jeśli ktoś woli klasyczną konsystencję sernika na zimno - musi dodać więcej żelatyny - nawet całe opakowanie na 2,5 litra.
Beatris 28.12.2012 16:33
Dużo w nim czekolady. Z pewnością by mi smakował.
Habibi 28.12.2012 16:15
Gotowy sernik przypomina mi smakiem zimny czekoladowy, ale lekki, krem do tortu :) Ukroiłam kawałek troszkę za szybko, jeszcze nie zdążył się zsiąść - dlatego kawałek mocno niezgrabny ;) Ale smakuje ciekawie :)
Mysiunia 28.12.2012 14:12
szkoda tylko, że nie widać jak wygląda w przekroju, bo zapowiada się bardzo smacznie
Poison1988 28.12.2012 13:33
Wygląda obłędnie!
AURELKA 28.12.2012 13:00
rewelacja
jolajka 28.12.2012 12:26
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak