Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik czekoladowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód;

herbatniki 250 g
masło 150 g

Ciasto

ser na sernik 1 kg
cukier 1 szk
jajko 4 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
śmietana 30% 100 g
czekolada gorzka 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowy

Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki czekoladowe rozdrobnić w rozdrabniaczu. Masło roztopić i przelać do herbatników, wymieszać i wyłożyć dno tortownicy.
Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier oraz cukier waniliowy i zmiksować. Dodać śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną i całość chwilę zmiksować. Następie do masy twarogowej dodawać cały czas miksując po jednym jajku.
150 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Dodać 2 łyżki masy twarogowej, zmiksować i przełożyć do masy serowej. Ponownie całość zmiksować. Masę przełożyć do formy. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 170 stopni.
50 g czekolady rozpuścić i posmarować wierzch ostudzonego sernika. Ozdobić czekoladowymi serduszkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 17.04.2017 13:58
zjadłabym z przyjemnością :)
Mniam 17.04.2017 11:37
Takie serniki to ja bardzo lubię :)
Justi2401 17.04.2017 09:31
Kuszący sernik, bardzo smacznie wygląda :)
adelajda 17.04.2017 08:30
mniam , mniam
Babeczka35 17.04.2017 07:18
Bardzo taki lubię.
Renataj 16.04.2017 21:39
Apetyczny serniczek:)
Franciszek 16.04.2017 20:41
Dobry do kawy
Bernadeta1 16.04.2017 18:29
pychota taki sernik
agnieszka214 16.04.2017 14:56
Apetyczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak