Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik bez pieczenia na herbatnikach z polewą czekoladową.

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa

ser biały w wiadereczku 1 kg
jajko 4 sztuki
masło lub margaryna 20 dag
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
budyń waniliowy 3 sztuki
mleko pół szklanki

Dodatkowo

herbatniki około 50 dag
kolorowa posypka według uznania

Polewa

cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki
masło lub margaryna 3 łyżki
gorąca woda odrobina

Porada

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ser użyłam gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik bez pieczenia na herbatnikach z polewą czekoladową.

Czasami nie chce nam się piec ciasta, a spodziewamy się gości lub mamy ochotę na coś słodkiego. Doskonale wtedy sprawdzi się ciasto bez pieczenia przygotowane na herbatnikach. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 45 minut plus oczekiwanie na stężenie. Przygotowywałam już sernik gotowany, ale przekładałam nim miodowe placki i piernik, ale wtedy zajmuje to więcej pracy. Dzisiaj polecam Wam takie właśnie ciasto bez pieczenia na herbatnikach, jest bardzo słodkie, ale też i bardzo pyszne. Ja uwielbiam z filiżanką pysznej kawy. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam.

2. Przekładanie: Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową, na dno wykładamy warstwę herbatników, wylewamy połowę masy serowej i znów warstwę herbatników i drugą połowę masy serowej i ostatnia warstwa to herbatniki.

3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę rozsmarowujemy na herbatnikach i posypujemy cukrową posypką według uznania.

4. Podanie: Ciasto studzimy, a gdy będzie zimne wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

5. Życzę smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 18.05.2017 08:07
Dziękuję:)
gusia1000 03.05.2017 17:15
Dobry sernik.
Babeczka35 03.05.2017 08:01
Dziękuję i zapraszam:)
Mniam 02.05.2017 23:17
Taki serniczek z chęcią bym zjadła, bo bardzo lubię serniki gotowane :)
halina17 02.05.2017 22:14
Smaczny sernik.
Janina 02.05.2017 21:42
Super serniczek ;))
Bernadeta1 02.05.2017 21:31
pyszny serniczek
Wiktoria29 02.05.2017 17:52
zjadłabym....
Futka 02.05.2017 12:12
Bajecznie smakowity serniczek :)
Joanna Kryla 02.05.2017 10:58
Pyszności, uwielbiam serniki gotowane:)
olkaaa 02.05.2017 10:57
kusząca propozycja
Ela15 02.05.2017 10:21
fajny przepis
gosia56 02.05.2017 10:05
na pewno pyszny ;)
Patrycja33 02.05.2017 10:04
super sernik !:)
Krystyna32 02.05.2017 09:05
pyszny sernik
2milutka 02.05.2017 09:04
Apetyczny sernik
ada.la 02.05.2017 08:23
wygląda pysznie
Róża1 02.05.2017 08:07
Pychotka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak