Sernik bez masła

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg

    1 kg
  • jajko

    6 sztuk
  • cukier puder

    1 szklanka
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mleko 2%

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubijam na sztywno i odstawiam do lodówki.
Żółtka ucieram z cukrem do białości.
Twaróg mielę trzykrotnie.
Do utartych żółtek dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczana i mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką.
Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 min.
Po 30-35 minutach pieczenia, wyjmuję ciasto i nakrywam wierzch folią aluminiową. Wstawiam do dalszej obróbki termicznej.
Upieczony sernik zostawiam na 10 min. w gorącym piekarniku, następnie wyjmuję i usuwam folię. Odstawiam , aż całkowicie ostygnie.
luna76
Do sernika można zrobić kruchy spód, dodać bakalie , a wierzch polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula191919 18.09.2015 14:33
pyszniutki serniczek
Monika-twin 15.06.2015 14:46
SUPER SERNIK.
ben-ka 13.06.2015 21:27
Śliczne kosteczki:) chętnie bym się skusiła.
Mama niejadka 13.06.2015 20:47
Super serniczek
irenka 13.06.2015 20:13
fajny przepis,na pewno pyszny serniczek
Bernadeta1 13.06.2015 20:09
bardzo lubię wszystkie serniki
gosia1988 13.06.2015 19:54
apetyczny sernik
Stenka 13.06.2015 19:45
apetycznie wygląda
Damiano 13.06.2015 19:41
Ciekawy przepis
Mniam 13.06.2015 18:02
Wygląda pysznie. Widać, że delikatny i lekki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat