Sernik bananowo-karmelowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • herbatniki

    100 g
  • wiórki kokosowe

    100 g
  • masło

    100 g

masa serowa

  • ser na sernik

    1 kg
  • śmietana 30%

    250 ml
  • cukier puder

    4-5 łyżek
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3-4 łyżki
  • banan

    3 szt

dodatkowo

  • masa krówkowa

    1 puszka
  • wiórki kokosowe

  • likier orzechowy

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Herbatniki pokruszyć, wymieszać z wiórkami i dodać do rozpuszczonego masła. Wymieszać i wysypać do tortownicy o średnicy 26 cm. Wyrównać i ugnieść. Wstawić do lodówki.
Żelatynę zalać 1/2 szklanki mleka lub wody, a kiedy spęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Wystudzić. Śmietanę (2 łyżki zostawić) zmiksować z 3 łyżkami cukru. Ser zmiksować z resztą cukru, wymieszać ze śmietaną, a następnie z żelatyną.
Spód herbatnikowy skropić likierem, a następnie rozsmarować na nim masę karmelową, około 3 łyżki. Na karmelu rozłożyć pokrojone w plastry banany, całość zalać masą serową. Łyżkę karmelu rozmieszać z 2 łyżkami śmietany i polać wierzch sernika, a następnie posypać wiórkami czekoladowymi. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 10.06.2017 07:11
Wygląda na bardzo smaczny
Ifa 09.02.2016 09:18
Musiał być nieziemsko pyszny
Pani Domu 07.02.2016 19:49
cudnie wygląda, aż slinka leci
Habibi 07.02.2016 16:10
fajny serniczek :)
wyattearp 07.02.2016 14:56
uwielbiam serniki a ten musi być smaczny
Renataj 07.02.2016 14:41
Aż ślinka cieknie na sam widok:)
mirecka12 07.02.2016 13:35
Przepis godny uwagi ;-) wygląda przepysznie na pewno zagości u mnie do kawy
adelajda 07.02.2016 13:03
Wygląda na bardzo smaczny
Czarnula666 07.02.2016 12:51
Super wygląda! :)
IZABELA29 07.02.2016 12:43
świetnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat