Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Amaretto z ricotty
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
UWAGA!
Sernik Amaretto z ricotty robi się błyskawicznie , ale wymaga długiego chłodzenia.
Po tym czasie smakuje obłędnie , więc jest to sernik raczej dla cierpliwych ;)
Blachę natłuszczamy masłem , delikatnie obsypujemy bułką tartą.
Ricottę miksujemy z cukrem na gładką masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 całym jajku.
Po wymiksowaniu dodajemy gęstą śmietanę , olejek do ciast , skórkę z limonki i likier , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy ok. 50-60 minut ( uważamy by sernik nie spalił się z góry – jeśli tak się będzie działo nakrywamy go papierem do pieczenia. )
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i przy uchylonych drzwiczkach studzimy sernik przez ok. 2-3 godziny ( musi całkowicie wystygnąć! ).
Po tym czasie wkładamy je do lodówki na kolejne 3 godziny.
Oprószamy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!