Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik Amaretto z ricotty

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ser ricotta 750 g
amaretto 5 łyzek
drobny cukier 150 g
jajko 5 szt
śmietana 30% 100 g
skórka z limonki 1 łyzeczka
aromat migdałowy 5 kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Amaretto z ricotty


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

UWAGA!

Sernik Amaretto z ricotty robi się błyskawicznie , ale wymaga długiego chłodzenia.

Po tym czasie smakuje obłędnie , więc jest to sernik raczej dla cierpliwych ;)

Blachę natłuszczamy masłem , delikatnie obsypujemy bułką tartą.

Ricottę miksujemy z cukrem na gładką masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 całym jajku.

Po wymiksowaniu dodajemy gęstą śmietanę , olejek do ciast , skórkę z limonki i likier , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy.

Masę wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.

Następnie zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy ok. 50-60 minut ( uważamy by sernik nie spalił się z góry – jeśli tak się będzie działo nakrywamy go papierem do pieczenia. )

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i przy uchylonych drzwiczkach studzimy sernik przez ok. 2-3 godziny ( musi całkowicie wystygnąć! ).

Po tym czasie wkładamy je do lodówki na kolejne 3 godziny.

Oprószamy cukrem pudrem i zajadamy!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak