Sernik Amaretto z ricotty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser ricotta

    750 g
  • amaretto

    5 łyzek
  • drobny cukier

    150 g
  • jajko

    5 szt
  • śmietana 30%

    100 g
  • skórka z limonki

    1 łyzeczka
  • aromat migdałowy

    5 kropel
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

UWAGA!

Sernik Amaretto z ricotty robi się błyskawicznie , ale wymaga długiego chłodzenia.

Po tym czasie smakuje obłędnie , więc jest to sernik raczej dla cierpliwych ;)

Blachę natłuszczamy masłem , delikatnie obsypujemy bułką tartą.

Ricottę miksujemy z cukrem na gładką masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 całym jajku.

Po wymiksowaniu dodajemy gęstą śmietanę , olejek do ciast , skórkę z limonki i likier , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy.

Masę wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.

Następnie zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy ok. 50-60 minut ( uważamy by sernik nie spalił się z góry – jeśli tak się będzie działo nakrywamy go papierem do pieczenia. )

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i przy uchylonych drzwiczkach studzimy sernik przez ok. 2-3 godziny ( musi całkowicie wystygnąć! ).

Po tym czasie wkładamy je do lodówki na kolejne 3 godziny.

Oprószamy cukrem pudrem i zajadamy!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat