Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser twarogowy 1 kg
jajko 8 sztuk
budyń waniliowy 2 op.
cukier puder 1 szklanka
herbatniki 15 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik

Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.
Stopniowo do utartych żółtek dodajemy budynie, ciągle miksując, a następnie po łyżce sera, nadal miksując.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy całość, najlepiej drewnianą łyżką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki ( mi weszło 15 sztuk ) i wylewamy na nie masę serową. Wygładzamy łyżką, sernik wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Po włożeniu ciasta, zwiększamy temperaturę pieczenia do 180 stopni. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia!
Sernik pieczemy 50 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 02.10.2016 09:29
wygląda zachęcająco:-)
gusia1000 26.09.2016 02:13
Pysznie wygląda.
cris04 25.09.2016 21:58
super i to bez grama tłuszczu!
Urszula Świeca 25.09.2016 12:19
Pyszny sernik.))
dodi 25.09.2016 11:34
ale musiał być pyszny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Krystyna32 25.09.2016 11:23
smaczny sernik
Ewa Wojtaszko 25.09.2016 11:14
wygląda bardzo pysznie,ja chyba wszystkie serniki lubię :)
2milutka 25.09.2016 11:03
Apetyczny serniczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak