Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serduszkowa rolada z kremem wisniowym

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto na serduszka

białko 1 sztuka
cukier puder 3 łyżki
mąka tortowa 4 łyżki
masło 20 gram
barwnik spożywczy czerwony

ciasto biszkoptowe

jajko 3 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
mąka tortowa 3/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 6 dag

krem wiśniowy

śmietana 30% 250 ml
twarożek 200 gram
dżem wiśniowy 200 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Serduszkowa rolada z kremem wisniowym

Kroki postępowania

1
Ciasto na serduszka:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać białko jajka i mąkę na końcu czerwony barwnik.
Przygotowane ciasto przełożyć do szprycy z małą końcówką.
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wyrysować na nim z ciasta serduszka.
Krok 1 - Serduszkowa rolada z kremem wisniowym foto
2
Ciasto biszkoptowe:
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i nadal ubijać do uzyskania ładnej piany. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie połączyć z ubitymi jajami na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło.

Ciastem biszkoptowym przykryć wymalowane serca ( delikatnie bez smarowania ciasta) , piec w 180st około 10 minut.
Krok 2 - Serduszkowa rolada z kremem wisniowym foto
3
Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę i zdjąć ostrożnie papier, następnie ciasto odwrócić wzorem serduszek do dołu i zwinąć roladę, zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystudzenia.
Krok 3 - Serduszkowa rolada z kremem wisniowym foto
4

Krem wiśniowy:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć ją z twarożkiem, następnie dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Do kremu śmietankowego dodać dżem i wymieszać przy pomocy łyżki, odstawić do lodówki, aby krem troszkę zgęstniał.

Krok 4 - Serduszkowa rolada z kremem wisniowym foto
5
Rozwinąć roladę i skropić ja dowolnym ponczem, następnie posmarować kremem i ponownie zwinąć, odstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
Krok 5 - Serduszkowa rolada z kremem wisniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 11.03.2016 09:32
pyszności :)
Wiktoria29 10.03.2016 21:28
świetna i ten krem wiśniowy...mmmm...
Malinka 10.03.2016 19:18
Ale to efektownie wygląda. SUPER!
mirosława4 10.03.2016 18:51
apetyczna !
Mama niejadka 10.03.2016 18:40
Śliczna rolada
norweska20 10.03.2016 18:30
bardzo fajny pomysł
agnieszka214 10.03.2016 17:31
pieknie wyglada
joannaa24 10.03.2016 16:45
Wygląda super!
IKrakowianka 10.03.2016 16:16
wygląda świetnie
gusia1000 10.03.2016 15:41
Pomysłowo, smacznie.
ania2610 10.03.2016 15:09
pięknie wygląda ta rolada z takimi ozdobami
Beatris 10.03.2016 14:34
Pięknie i przepysznie wygląda:)
Megg 10.03.2016 14:31
super rolada
dom-agi 10.03.2016 14:31
Rewelacyjna!
bryndzia93 10.03.2016 14:09
Serduszkowa rolada wygląda bardzo apetycznie :)
ada.la 10.03.2016 13:32
wygląda super
Futka 10.03.2016 13:16
Cudowna i smakowita rolada :)
Mniam 10.03.2016 13:00
Można się zakochać :) Smaczna i piękna rolada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak