Przepis i sposób przygotowania na: Serduszkowa rolada z kremem wisniowym
Kroki postępowania
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać białko jajka i mąkę na końcu czerwony barwnik.
Przygotowane ciasto przełożyć do szprycy z małą końcówką.
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wyrysować na nim z ciasta serduszka.
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i nadal ubijać do uzyskania ładnej piany. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie połączyć z ubitymi jajami na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło.
Ciastem biszkoptowym przykryć wymalowane serca ( delikatnie bez smarowania ciasta) , piec w 180st około 10 minut.
Krem wiśniowy:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć ją z twarożkiem, następnie dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Do kremu śmietankowego dodać dżem i wymieszać przy pomocy łyżki, odstawić do lodówki, aby krem troszkę zgęstniał.