Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
l sosu pomidorowego
ok. 1/2 -
jajek
6 -
sól
do smaku: -
parówki
6 (odtłuszczone)
Przepis i sposób przygotowania Serducha śniadaniowo - kolacyjne
Parówki obrałam z plastikowych osłonek. Każdą położyłam na deseczce i nacięłam ostrym nożem wzdłuż, m/w na pół, zaczynając jakiś 1,5 cm poniżej końca - ten jeden koniec ma być nierozcięty. Następnie oba wolne końce wywinęłam tak aby spotkały się nad tym nierozciętym. Boki każdego z nich nacięłam do połowy, jeden z wierzchu a jeden od spodu i założyłam jeden na drugi delikatnie wciskając. Tak przygotowane serduszka kładłam po 3 szt. na dużej, rozgrzanej patelni posmarowanej 1 łyżeczką oleju. Smażyłam 2 min. żeby się podgrzały a następnie w każde serce wbiłam po 1 jajku - delikatnie, tak żeby jajko nie wypłynęło poza parówkę. Przykryłam patelnię pokrywą i smażyłam aż białko jaj się ścięło. Przy pomocy łopatki wyłożyłam na talerze polane wcześniej gorącym sosem pomidorowym i przybrałam listkami bazylii. Podałam ze świeżą bułką.
Komentarze (19)
Załaduj więcej komentarzy (9)