Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serdelki z sosie chrzanowo-jabłkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

serdelki 4 sztuki
masło 3 łyżki
olej roślinny 2 łyżki
chrzan tarty 10 dag
jabłko 1 sztuka
mąka 2 łyżki
śmietanka 100 ml
woda 50 ml
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Serdelki z sosie chrzanowo-jabłkowym

Kroki postępowania

1
Serdelki przeciąć na pół wzdłuż .Potem nacinać w tzw. ,, ośmiorniczkę ,,.
Krok 1 - Serdelki z sosie chrzanowo-jabłkowym foto
2
Na patelni rozgrzać olej i kłaść na niego serdelki - potem obracać na drugą stronę ( pod wpływem gorąca serdelek rozwija się ) . Pod koniec smażenia dodać masło- 1 łyżkę .
Krok 2 - Serdelki z sosie chrzanowo-jabłkowym foto
3
W rondelku rozpuścić masło ( 2 łyżki ) i zasypać ją mąką . Dołożyć chrzan i zamieszać . Jabłko obrać i utrzeć na tarce - dodać do sosu.
Krok 3 - Serdelki z sosie chrzanowo-jabłkowym foto
4
Rozprowadzić śmietankę i ogrzewając doprowadzić do zagotowania . Jeśli sos jest za gęsty można dolać odrobinę przegotowanej wody . Doprawić do smaku cukrem i szczyptą soli .
Podawać podgrzane na tłuszczu serdelki z sosem osobno ( lub podgrzane w sosie ), ziemniakami puree i surówką ( ja zrobiłam buraczki ).
Krok 4 - Serdelki z sosie chrzanowo-jabłkowym foto
5
Potrawa na leniwe dni . Co nie zmienia faktu że bardzo ją lubimy .
Krok 5 - Serdelki z sosie chrzanowo-jabłkowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 19.01.2015 08:14
podoba mi się
Marlenka.S 23.11.2013 17:36
pięknie to wszystko wygląda
Jusiaa 23.11.2013 16:51
Bardzo podoba mi się sposób podania-jak obraz:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak