Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Ser z migdałów"

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

migdały 15 dag
cytryna 1 sztuka
woda
sól

Porada

Serek można jeść na słodko lub wytrawnie, dodając do niego syrop z agawy, miód czy też zioła prowansalskie albo paprykę.

Przepis i sposób przygotowania na: "Ser z migdałów"

Migdały zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 20-30 minut.

Odcedzamy, płuczemy letnią wodą i obieramy ze skórki.

Wlewamy połowę wody i dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę wody oraz sok wyciśnięty z cytryny i ponownie miksujemy.

Podgrzewamy na średnim ogniu aż składniki niemal osiągną temperaturę wrzenia(ale nie zagotowujemy), dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ser powinien się oddzielić od "serwatki".

Na durszlak nakładamy gazę i wlewamy całą zawartość garnka. Odciskamy nadmiar wody, ale niezbyt dużo, gdyż serek wyjdzie zbyt suchy.

Odstawiamy (najlepiej do lodówki) na 30-60 minut i ściągamy gazę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 15.05.2014 14:30
wyśmienity serek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak