Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ser i galaretka w placuszku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

słodzik 7 łyżek
jogurt naturalny 40 dkg
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
aromat śmietankowy 10 kropli
otręby owsiane 2 łyżki
otręby pszenne 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 9 łyżeczek
agrest marynowany 1/3 szklanki
twaróg 6 (na sernik)

Przepis i sposób przygotowania na: ser i galaretka w placuszku

Rozpuść 3 łyżeczki żelatyny w 2/3 szklanki wrzącej wody. Odstaw do przestudzenia, dodaj zaprawę, wymieszaj, wlej na talerz i odstaw do stężenia. Wymieszaj twaróg z 3/4 opakowania jogurtu, 6 kroplami aromatu, 4 łyżkami słodziku. Rozpuść 6 łyżeczek żelatyny w niecałej szklance wrzącej wody. Gdy trochę przestygnie, wlej do sera, dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia. Oddziel białka od żółtek. 4 żółtka ubij na kogel-mogel z 1,5 łyżki słodziku i 4 kroplami aromatu. Dodaj resztę jogurtu, otręby, skrobię i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ubij pianę z białek i 1.5 łyżki słodziku. Wymieszaj z masą jajeczną. Wylej ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gdy ciasto przestygnie, przekrój je na pół. Na jedną częś ciasta wyłóż masę serową . Powciskaj w nią pokrojoną w kostkę galaretkę. Przykryj drugą częścią placka. Odstaw na 3 godziny do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sznycel 29.07.2012 08:27
dla dobrego smaku warto !
andżelika1 28.07.2012 21:10
trochę się trzeba natrudzić !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak