Przepis i sposób przygotowania na: Ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym
Krewetki, ser halloumi, mango i warzywa - dużo kolorowej papryki oraz natki pietruszki. Całość tworzy pyszny posiłek na obiad inspirowany kuchnią śródziemnomorską. Wybór krewetek nie jest tutaj przypadkowy - to właśnie one w tym daniu stanowią przysłowiową kropkę nad "i".
Słodko-pikantne danie, z mocno wyczuwalną nutą mięty i limonki. Mniam!
Kroki postępowania
Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, soku z limonki, czosnku przeciśniętego przez praskę, mięty i drobno posiekanej papryczki chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dzielimy na dwie części. Krewetki myjemy i obieramy zostawiając ogonki. Ser halloumi kroimy w plastry (4 sztuki) zalewamy połową marynaty i marynujemy ok. 40 minut. Drugą część marynaty dodajemy do krewetek – krewetki marynujemy ok. 45-50 minut.
Podduszone warzywa i owoce przesuwamy na bok patelni i zaczynamy smażyć krewetki i ser halloumi z obu stron na złoty kolor.
Podajemy ciepłe, udekorowane listkami mięty.