Sałatka z halloumi, pomidorami i jajkami przepiórczymi

Sałatka z halloumi, pomidorami i jajkami przepiórczymi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na lekką, ale smaczną i pożywną sałatkę z grillowanym serem halloumi, pomidorami oraz jajkami przepiórczymi. Sałatka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, a wszystkie składniki otula limonkowy sos vinegret. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację lub posiłek do pracy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • sałata lodowa

    3 liście
  • roszponka

    2 garści
  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • pomidorki cherry

    1 garść
  • ser halloumi

    220 gramów
  • jajka przepiórcze

    16 sztuk

LIMONKOWY SOS WINEGRET

  • oliwa

    4 łyżki
  • sok z limonki

    2 łyżki
  • miód gryczany

    1.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (około 3 minuty od zagotowania) z dodatkiem soli (aby skorupka nie popękała), a następnie obieramy je i przekrajamy na pół. Ser halloumi kroimy w około 1,5 cm plastry, które lekko skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej z obu stron.

KROK 2. Na talerzach układamy kawałki sałaty lodowej, liście roszponki, pomidorki cherry oraz pokrojonego w plastry pomidora malinowego. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z limonki i miód. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę, którą serwujemy ze świeżym pieczywem.

Futka
Sałatkę przed podaniem możemy posypać ulubionymi ziarnami, kiełkami lub orzechami. * Jeśli sałatkę przygotowujemy w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat