Krewetki to jedne z najpopularniejszych skorupiaków. Na świecie istnieje ponad 2500 gatunków krewetek, jednak nie wszystkie nadają się do jedzenia. Poszczególne odmiany krewetek różnią się między sobą wielkością, kolorem pancerza, smakiem oraz ceną.
W sklepach można kupić krewetki, które zostały obrane i wstępnie obgotowane, ale bardzo często kupujemy je w stanie surowym, czyli z głową, ogonem i pancerzem. Zdarzają się też krewetki, które są , ale nie do końca oczyszczone.
JAK OBRAĆ I OCZYŚCIĆ KREWETKI? INSTRUKCJA KROK PO KROKU.
1. Opłukajcie krewetki pod bieżącą, zimną wodą
2. Jeżeli krewetki, które kupiliście są z głowami, możecie je odciąć, aczkolwiek niektórzy kucharze zalecają aby je pozostawić.
3. Usuńcie pancerzyk. Należę podważyć go np. nożem, od strony brzusznej i ściągnąć w stronę grzbietu. Powinien odejść bez większych problemów.
4. Razem z pancerzem usuńcie też odnóża.
5. Usuńcie ogon, ale nie jest to konieczne. Krewetki można przyrządzać i podawać wraz z ogonem. Jeżeli jednak zdecydujecie się na ten krok, wystarczy, że naciśniecie tą część, która łączy się z tułowiem, lekko przekręcicie i pociągniecie.
6. Teraz pora na oczyszczenie krewetki z jelita. W tym celu musicie naciąć krewetkę wzdłuż grzbietu, rozchylić nacięcie i wyciągnąć ciemną żyłkę. Możecie w tym celu posłużyć się wykałaczką.
7. Po oczyszczeniu, jeszcze raz opłuczcie krewetki w zimnej wodzie i delikatnie osuszcie papierowym ręcznikiem.
Tak oczyszczone krewetki możecie teraz dodać do Waszej potrawy.
Ciekawostka – głowy, pancerze i ogony krewetek możecie wykorzystać do przygotowania wywaru. Taki wywar to znakomita baza wielu dań kuchni azjatyckiej.
>> KLIKNIJ I SPRAWDŹ PRZEPISY - OWOCE MORZA - PYSZNE I SPRAWDZONE DANIA <<