Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ser Halloumi z bakłażanem i pomidorami oraz pita

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Podstawowe

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże 20 g
woda ciepła
bakłażan 1 szt
ser halumi
pomidor 1 szt
oliwa

Przyprawy

sól
pieprz
cukier
kminek
bazylia świeża
przyprawy bałkańskie

Przepis i sposób przygotowania na: Ser Halloumi z bakłażanem i pomidorami oraz pita

Kroki postępowania

1
Ciasto na Pite robimy zgodnie podobnie jak na pizze, z tą różnicą, że do przesianej mąki dodajemy łyżkę kminku. Formujemy małe placki (ok 15cm). Pieczemy na kamieniach w temperaturze 250 stopni, aż do zarumienienia.
Krok 1 - Ser Halloumi z bakłażanem i pomidorami oraz pita foto
2
Plastry bakłażana posmarować oliwą i oprószyć solą, pieprzem i suszonymi ziołami z obu stron. Smażyć na grillu.
Następnie położyć plastry sera Halloumi. Smażyć na średnim/małym ogniu (3) około 2-4 minuty. Obrócić, każdy kawałek sera przykryć plasterkiem pomidora, przykryć patelnię przykrywką i dopiekać kolejne 2-4 minuty. Po tym czasie ser powinien lekko się “rozpłynąć” i podrumienić.
Krok 2 - Ser Halloumi z bakłażanem i pomidorami oraz pita foto
3
Na talerzach “ustawiać” piramidki: bakłażan/ser/pomidor/bazylia/bakłażan.
Krok 3 - Ser Halloumi z bakłażanem i pomidorami oraz pita foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 06.05.2014 18:32
Mniam małe pomysłowe pyszności
Lis 06.05.2014 14:19
Smakowity pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak