Selerowe risotto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    2/3 szkl
  • bulion warzywny

    0,75 ml
  • masło

    3 łyżki
  • seler naciowy

    5 łodygi
  • ząbek czosnku

    1
  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, wsypać ryż i smażyć chwilkę aż stanie się szklisty. Stopniowo dolewać po chochelce bulionu, cały czas mieszając. Gdy płyn odparuje dolać następną porcję. Powtarzać tak do czasu gdy ryż będzie miękki.

W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać resztę masła i usmażyć drobno posiekany czosnek i seler naciowy. Można podlać odrobiną wody lub bulionu i dusić do miękkości jednak ja chciałam aby seler był lekko chrupiący :)

Gdy ryż będzie już miękki dodać seler i posiekaną natkę, wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać od razu po przygotowaniu gdyż risotto nie powinno się odgrzewać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 28.06.2013 11:57
Uwielbiam selera pod każdą postacią :) Ostatnio również jadłam kombinowane risotto z selerem :)
jasiek 28.06.2013 00:44
muszę takie zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat