Seitan czyli chińskie "mięso"

Seitan czyli chińskie "mięso"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • sól

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    5 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Seitan czyli chińskie "mięso" foto
Seitan jest czystym glutenem wypłukanym z mąki. Nie mogą go jeść osoby mające problemy z przyswajaniem glutenu np chorujące na celiakię.
Przygotowanie seitanu jest proste choć na początku wydaje się żmudne i trudne.
Do miski wsypuję kilo mąki, dodaję tyle wody by zagnieść ciasto, gęste, ale nieco lepkie. Zostawiam je w spokoju na około 40 minut.
Krok 2 - Seitan czyli chińskie "mięso" foto
Po tym czasie wstawiam miskę z ciastem do zlewu. Zalewam zimną wodą i miętoszę jakbym robiła pranie ręczne. Z ciasta będzie się wypłukiwać skrobia, a woda będzie biała wręcz kredowa. W miarę wypłukiwania skrobi będzie coraz mniej. Zmieniam wodę kilka razy.
Krok 3 - Seitan czyli chińskie "mięso" foto
Płukanie kończę wtedy, gdy woda jest całkowicie czysta, a z ciasta zostaje mi kulka żółtawej masy o konsystencji gumowatej. W trakcie płukania wstawiam na gaz gar wody z solą, listkami laurowymi i zielem.
Krok 4 - Seitan czyli chińskie "mięso" foto
Następnie wkładam surowy seitan do większego garnka z osolonym wrzątkiem i przyprawami, gotuję w zależności od wielkości 20-30 minut. Seitan będzie pachniał domowym makaronem a w czasie gotowania znacznie urośnie. Po odcedzeniu i wystudzeniu można z nim dalej postępować jak z tofu czy kotletami sojowymi. Łatwo poddaje się różnego rodzaju marynatom. Moja ulubiona wersja to seitan obłożony algami skropiony sosem sojowym które potem wykorzystuję do domowego "chińczyka".

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 24.01.2014 18:50
ciekawy przepis, nigdy nie słyszałam o tym daniu
IZABELA29 24.01.2014 17:33
nie wiem czy bym takie cos zjadła
Christopher 24.01.2014 16:51
Kiedyś robiłem seitan,ale gluten gotowałem w dobrze przyprawionym bulionie,a potem piekłem i wyszedł smaczny substytut pieczeni .
jowant 24.01.2014 16:24
Muszę przyznać że nigdy nie jadłam..
stokrotka 24.01.2014 15:32
ciekawe, muszę spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat