Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Seekh kebabs

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Turecki kebab to doskonały pomysł na smakowity obiad lub kolację. Podany z dipem i lawaszem smakuje doskonale. Jestem pewny, że nie będziecie w stanie mu się oprzeć, a znajomi oraz Wasza rodzina szczerze go pokochają. 

Składniki:

jagnięcina
400 g
papryczka chilli
1 sztuka
pietruszka naciowa
1 pęczek
mąka z ciecierzycy
1 łyżka
kumin
1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
cynamon Prymat
0,25 łyżeczki
kwiat muszkatu
0,25 łyżeczki
jogurt naturalny
200 g
suszona mięta
3 łyżeczki
oliwa
2 łyżeczki
bakłażan
1 sztuka
ziarna sezamu
1 łyżka
sok z cytryny
2 łyżki
czosnek
2 ząbki
Imbir mielony Prymat
0,25 łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat
0,25 łyżeczki
cebula
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Seekh kebabs

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Umytego bakłażana układamy na blasze i pieczemy przez 90 minut. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Gdy wystygną rozcieramy je w moździerzu. Z upieczonego bakłażana wybieramy miąższ (sok także zachowujemy) i miksujemy go z czosnkiem, sokiem z cytryny, sezamem, oliwą i solą.
2. Mięso mielimy razem z cebulą i chili. Dodajemy mąkę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę, odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
3. Jogurt mieszamy z miętą i oliwą, solimy do smaku i odstawiamy w chłodne miejsce.
4. Schłodzoną, mięsną masą oblepiamy patyczki do szaszłyków. Kebaby pieczemy na mocno rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony.
5. Kebaby podajemy z sosem jogurtowym i dipem z bakłażana. Idealnym dodatkiem będzie chleb lawasz lub pita.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak