Przepis i sposób przygotowania na: Seekh kebabs
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Umytego bakłażana układamy na blasze i pieczemy przez 90 minut. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Gdy wystygną rozcieramy je w moździerzu. Z upieczonego bakłażana wybieramy miąższ (sok także zachowujemy) i miksujemy go z czosnkiem, sokiem z cytryny, sezamem, oliwą i solą.
2. Mięso mielimy razem z cebulą i chili. Dodajemy mąkę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę, odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
3. Jogurt mieszamy z miętą i oliwą, solimy do smaku i odstawiamy w chłodne miejsce.
4. Schłodzoną, mięsną masą oblepiamy patyczki do szaszłyków. Kebaby pieczemy na mocno rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony.
5. Kebaby podajemy z sosem jogurtowym i dipem z bakłażana. Idealnym dodatkiem będzie chleb lawasz lub pita.