Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Łopatka jagnięca z dipem warzywnym, odc. 31

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(32)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Marynowana, a potem pieczona łopatka jagnięca - przepis inspirowany turecką kuchnią. Daniu towarzyszy orzeźwiający dip warzywny oraz tradycyjny turecki napój -ayran. Pyszności!

Składniki:

Mięso:

łopatka jagnięca 1,5 kilograma
maślanka 350 mililitrów
czosnek 2 ząbki

Dip:

serek kremowy 2 łyżki
śmietana 200 mililitrów
rzodkiewki 7 sztuk
ogórek zielony 1 sztuka
pomidory malinowe 2 sztuki
mięta kilka liści

Napój ayran:

maślanka 500 mililitrów
woda zimna 200 mililitrów
mięta kilka liści

Do dekoracji:

ogórek 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
rzodkiewki 3 sztuki
papryczka chili 1 sztuka
papryczka pepperoni zielona 1 sztuka

Do smaku:

Rozmaryn suszony Prymat
Pieprz ognisty mielony Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Porada

Dip solimy zawsze na koniec, aby warzywa nie puściły wody (wtedy dip będzie bardziej gęsty).

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Łopatka jagnięca z dipem warzywnym, odc. 31

Do szklanej miski wlewamy maślankę i musztardę miodową, dokładnie mieszamy. Pokrojony w plastry czosnek oraz rozmaryn dodajemy do marynaty, mieszamy.

Łopatkę wkładamy do formy do pieczenia i polewamy równomiernie przygotowaną marynatą. Marynujemy od 4 do 6 godzin (im dłużej tym lepiej). Pieczemy 2-3 godziny w temperaturze 160 stopni.

Do miski wrzucamy kremowy ser oraz kwaśną śmietanę. Obieramy i pozbawiamy nasion ogórka. Rzodkiewkę i ogórka trzemy na tarce o grubych oczkach. Pomidora malinowego kroimy w grubszą kostkę. Starte i pokrojone warzywa wrzucamy do miski ze śmietaną (można wcześniej odcisnąć troszkę wody). Siekamy świeżą miętę bez łodyżek, dorzucamy do dipu. Przyprawiamy świeżo mieloną solą morską oraz pieprzem ognistym. Delikatnie mieszamy.

Woda powinna być bardzo zimna lub możecie zmiksować kostki lodu. Wszystkie składniki napoju wlewamy do miksera, doprawiamy solą oraz pieprzem kolorowym i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz z listkami mięty. Gotowy napój wlewamy do szklanek.

Podanie:

Łopatkę wyciągamy z piekarnika. Wykładamy na duży półmisek. Podajemy w całości lub dzielimy na części. Dekorujemy pokrojonymi warzywami. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy ze schłodzonym dipem i aryanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pdbeatle 07.01.2024 13:04
Czy pieczemy wraz z marynatą (bo jak Pan wyjmował gotową pieczeń to w formie był tylko sos jakby z pieczenia, czyli tłuszczyk), a po maślance niemal śladu nie ma... I czy całe 2-3h bez przykrycia? Termoobieg, czy górna/dolna grzałka, a może pieczenie parowe? Za mało szczegółów jak dla mnie, a szkoda by zmarnować takie dobre mięsko. Pozdrawiam serdecznie Panie Robercie, Paweł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak