Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Łopatka jagnięca z dipem warzywnym, odc. 31
Do szklanej miski wlewamy maślankę i musztardę miodową, dokładnie mieszamy. Pokrojony w plastry czosnek oraz rozmaryn dodajemy do marynaty, mieszamy.
Łopatkę wkładamy do formy do pieczenia i polewamy równomiernie przygotowaną marynatą. Marynujemy od 4 do 6 godzin (im dłużej tym lepiej). Pieczemy 2-3 godziny w temperaturze 160 stopni.
Do miski wrzucamy kremowy ser oraz kwaśną śmietanę. Obieramy i pozbawiamy nasion ogórka. Rzodkiewkę i ogórka trzemy na tarce o grubych oczkach. Pomidora malinowego kroimy w grubszą kostkę. Starte i pokrojone warzywa wrzucamy do miski ze śmietaną (można wcześniej odcisnąć troszkę wody). Siekamy świeżą miętę bez łodyżek, dorzucamy do dipu. Przyprawiamy świeżo mieloną solą morską oraz pieprzem ognistym. Delikatnie mieszamy.
Woda powinna być bardzo zimna lub możecie zmiksować kostki lodu. Wszystkie składniki napoju wlewamy do miksera, doprawiamy solą oraz pieprzem kolorowym i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz z listkami mięty. Gotowy napój wlewamy do szklanek.
Podanie:
Łopatkę wyciągamy z piekarnika. Wykładamy na duży półmisek. Podajemy w całości lub dzielimy na części. Dekorujemy pokrojonymi warzywami. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy ze schłodzonym dipem i aryanem.