Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Mięso:
-
łopatka jagnięca
1,5 kilograma -
maślanka
350 mililitrów -
czosnek
2 ząbki
Dip:
-
serek kremowy
2 łyżki -
śmietana
200 mililitrów -
rzodkiewki
7 sztuk -
ogórek zielony
1 sztuka -
pomidory malinowe
2 sztuki -
mięta
kilka liści
Napój ayran:
-
maślanka
500 mililitrów -
woda zimna
200 mililitrów -
mięta
kilka liści
Do dekoracji:
-
ogórek
1/2 sztuki -
cebula
1 sztuka -
rzodkiewki
3 sztuki -
papryczka chili
1 sztuka -
papryczka pepperoni zielona
1 sztuka
Do smaku:
-
Rozmaryn suszony Prymat
-
Pieprz ognisty mielony Prymat
-
Sól morska jodowana Prymat w młynku
-
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sposób przygotowania
Do szklanej miski wlewamy maślankę i musztardę miodową, dokładnie mieszamy. Pokrojony w plastry czosnek oraz rozmaryn dodajemy do marynaty, mieszamy.
Łopatkę wkładamy do formy do pieczenia i polewamy równomiernie przygotowaną marynatą. Marynujemy od 4 do 6 godzin (im dłużej tym lepiej). Pieczemy 2-3 godziny w temperaturze 160 stopni.
Do miski wrzucamy kremowy ser oraz kwaśną śmietanę. Obieramy i pozbawiamy nasion ogórka. Rzodkiewkę i ogórka trzemy na tarce o grubych oczkach. Pomidora malinowego kroimy w grubszą kostkę. Starte i pokrojone warzywa wrzucamy do miski ze śmietaną (można wcześniej odcisnąć troszkę wody). Siekamy świeżą miętę bez łodyżek, dorzucamy do dipu. Przyprawiamy świeżo mieloną solą morską oraz pieprzem ognistym. Delikatnie mieszamy.
Woda powinna być bardzo zimna lub możecie zmiksować kostki lodu. Wszystkie składniki napoju wlewamy do miksera, doprawiamy solą oraz pieprzem kolorowym i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz z listkami mięty. Gotowy napój wlewamy do szklanek.
Podanie:
Łopatkę wyciągamy z piekarnika. Wykładamy na duży półmisek. Podajemy w całości lub dzielimy na części. Dekorujemy pokrojonymi warzywami. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy ze schłodzonym dipem i aryanem.
Dip solimy zawsze na koniec, aby warzywa nie puściły wody (wtedy dip będzie bardziej gęsty).![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się