odc. 31 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Łopatka jagnięca z dipem warzywnym, odc. 31

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Marynowana, a potem pieczona łopatka jagnięca - przepis inspirowany turecką kuchnią. Daniu towarzyszy orzeźwiający dip warzywny oraz tradycyjny turecki napój -ayran. Pyszności!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • łopatka jagnięca

    1,5 kilograma
  • maślanka

    350 mililitrów
  • czosnek

    2 ząbki

Dip:

  • serek kremowy

    2 łyżki
  • śmietana

    200 mililitrów
  • rzodkiewki

    7 sztuk
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • pomidory malinowe

    2 sztuki
  • mięta

    kilka liści

Napój ayran:

  • maślanka

    500 mililitrów
  • woda zimna

    200 mililitrów
  • mięta

    kilka liści

Do dekoracji:

  • ogórek

    1/2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • rzodkiewki

    3 sztuki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • papryczka pepperoni zielona

    1 sztuka

Do smaku:

  • rozmaryn Prymat

  • pieprz ognisty mielony

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do szklanej miski wlewamy maślankę i musztardę miodową, dokładnie mieszamy. Pokrojony w plastry czosnek oraz rozmaryn dodajemy do marynaty, mieszamy.

Łopatkę wkładamy do formy do pieczenia i polewamy równomiernie przygotowaną marynatą. Marynujemy od 4 do 6 godzin (im dłużej tym lepiej). Pieczemy 2-3 godziny w temperaturze 160 stopni.

Do miski wrzucamy kremowy ser oraz kwaśną śmietanę. Obieramy i pozbawiamy nasion ogórka. Rzodkiewkę i ogórka trzemy na tarce o grubych oczkach. Pomidora malinowego kroimy w grubszą kostkę. Starte i pokrojone warzywa wrzucamy do miski ze śmietaną (można wcześniej odcisnąć troszkę wody). Siekamy świeżą miętę bez łodyżek, dorzucamy do dipu. Przyprawiamy świeżo mieloną solą morską oraz pieprzem ognistym. Delikatnie mieszamy.

Woda powinna być bardzo zimna lub możecie zmiksować kostki lodu. Wszystkie składniki napoju wlewamy do miksera, doprawiamy solą oraz pieprzem kolorowym i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz z listkami mięty. Gotowy napój wlewamy do szklanek.

Podanie:

Łopatkę wyciągamy z piekarnika. Wykładamy na duży półmisek. Podajemy w całości lub dzielimy na części. Dekorujemy pokrojonymi warzywami. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy ze schłodzonym dipem i aryanem.

Doradca Smaku
Dip solimy zawsze na koniec, aby warzywa nie puściły wody (wtedy dip będzie bardziej gęsty).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat