Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seafood Chowder - zupa owoce morza

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

frutti di mare 300 gramów
łosoś 100 gramów
kiełbasa 50-100 gramów
ziemniaki 2 sztuki
bulion 2 szklanki
mleko 3 szklanki
masło 3 łyżki
cebula 2 sztuki
bułka pszenna sam środek 1 szklanka
pietruszka 1 łyżka
seler nać dekoracja
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 liście

Przepis i sposób przygotowania na: Seafood Chowder - zupa owoce morza

Kroki postępowania

1

Na patelni rozgrzewamy masło. Siekamy w paski kiełbasę i wolno smażymy na roztopionym już maśle.

Do przyrumienionej dodajemy posiekane w kostkę cebule.

Następnie dodajemy liście laurowe i całość dusimy na małym ogniu, do zeszklenia się cebuli (10-15 minut).

Krok 1 - Seafood Chowder - zupa owoce morza foto
2

Odmrażamy frutti di mare i łososia - chyba, że mamy świeże.

W osobnym garnku "docelowym" robimy bulion, do którego dodajemy pokruszone bułki pszenne (ale same środki bułki).

Z patelni usuwamy natomiast wędlinę.

Do garnka dodajemy zawartość patelni (bez wędliny), mleko oraz ziemniaki i gotujemy wszystko (ok. 15-20 minut) na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną.

Tutaj doradzam zmiksowanie zawartości garnka!

Krok 2 - Seafood Chowder - zupa owoce morza foto
3

Dodajemy do wywaru owoce morza, rybę i gotujemy (ok. 10-20 minut), aż do miękkości. 

Krok 3 - Seafood Chowder - zupa owoce morza foto
4

Zupę nalewamy na talerze i dekorujemy natką selera.

Podajemy z ciemnym pieczywem, delikatnie posmarowanym masłem.

Smacznego!

Krok 4 - Seafood Chowder - zupa owoce morza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ALAGOR 28.11.2012 13:17
wieprzowina nadaje delikatny posmak podczas smażenia - im więcej tym intensywniej. ja dodałem niewiele, żeby nie zabić smaku morskich stworzeń.
pacpaw 27.11.2012 07:59
jasno opisany przepis na danie, którego przyznam jeszcze nie widziałem. A do tego nie takie trudne w wykonaniu. Tylko zastanawiam się po co jest ta wieprzowina? Można ją pominąć czy spełnia jakąś ważną rolę?
ALAGOR 25.11.2012 19:47
medi - dziękuję za cenne wskazówki ... mięso kraba jak najbardziej (paluszki to nie to samo jak dla mnie), ciekawa wizja z pomidorkami, warto spróbować. pozdrawiam
Betka 25.11.2012 10:32
mmmm pychota!!!;)
jozefinach 19.11.2012 18:52
Smakowicie się prezentuje.
Bernadeta 18.11.2012 13:07
bardzo ciekawa i zapewne smaczna
medi 18.11.2012 11:21
Fajna zupka,lubię taką.Robię podobną,ale nie daję wędliny i właśnie z dodatkiem kraba jak nie mam daję po prostu paluszki krabowe,a cebulę miksuję i dopiero smażę,zakwaszam trochę świeżymi pomidorami.
Poison1988 18.11.2012 11:15
wygląda nieźle, ciekawe jak smakuje :)
Adamorek 18.11.2012 10:29
zapowiada się smacznie
ALAGOR 18.11.2012 10:18
dodałbym jeszcze, gdybym miał pod ręką mięso kraba, dorsza i np. szczupaka - to było by perfekcyjnie. zupa ma to do tego, że nie zalatuje stawem jak inne zupy rybne, jest delikatna i pobudza wszystkie kubki smakowe ;)
adelajda 18.11.2012 10:11
na pewno smaczna !
wyattearp 18.11.2012 10:07
SMACZNE

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak