Seafood Chowder - zupa owoce morza

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • frutti di mare

    300 gramów
  • łosoś

    100 gramów
  • kiełbasa

    50-100 gramów
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • bulion

    2 szklanki
  • mleko

    3 szklanki
  • masło

    3 łyżki
  • cebula

    2 sztuki
  • bułka pszenna

    sam środek 1 szklanka
  • pietruszka

    1 łyżka
  • seler nać

    dekoracja
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 liście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Seafood Chowder - zupa owoce morza foto

Na patelni rozgrzewamy masło. Siekamy w paski kiełbasę i wolno smażymy na roztopionym już maśle.

Do przyrumienionej dodajemy posiekane w kostkę cebule.

Następnie dodajemy liście laurowe i całość dusimy na małym ogniu, do zeszklenia się cebuli (10-15 minut).

Krok 2 - Seafood Chowder - zupa owoce morza foto

Odmrażamy frutti di mare i łososia - chyba, że mamy świeże.

W osobnym garnku "docelowym" robimy bulion, do którego dodajemy pokruszone bułki pszenne (ale same środki bułki).

Z patelni usuwamy natomiast wędlinę.

Do garnka dodajemy zawartość patelni (bez wędliny), mleko oraz ziemniaki i gotujemy wszystko (ok. 15-20 minut) na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną.

Tutaj doradzam zmiksowanie zawartości garnka!

Krok 3 - Seafood Chowder - zupa owoce morza foto

Dodajemy do wywaru owoce morza, rybę i gotujemy (ok. 10-20 minut), aż do miękkości. 

Krok 4 - Seafood Chowder - zupa owoce morza foto

Zupę nalewamy na talerze i dekorujemy natką selera.

Podajemy z ciemnym pieczywem, delikatnie posmarowanym masłem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ALAGOR 28.11.2012 13:17
wieprzowina nadaje delikatny posmak podczas smażenia - im więcej tym intensywniej. ja dodałem niewiele, żeby nie zabić smaku morskich stworzeń.
pacpaw 27.11.2012 07:59
jasno opisany przepis na danie, którego przyznam jeszcze nie widziałem. A do tego nie takie trudne w wykonaniu. Tylko zastanawiam się po co jest ta wieprzowina? Można ją pominąć czy spełnia jakąś ważną rolę?
ALAGOR 25.11.2012 19:47
medi - dziękuję za cenne wskazówki ... mięso kraba jak najbardziej (paluszki to nie to samo jak dla mnie), ciekawa wizja z pomidorkami, warto spróbować. pozdrawiam
Betka 25.11.2012 10:32
mmmm pychota!!!;)
jozefinach 19.11.2012 18:52
Smakowicie się prezentuje.
Bernadeta 18.11.2012 13:07
bardzo ciekawa i zapewne smaczna
medi 18.11.2012 11:21
Fajna zupka,lubię taką.Robię podobną,ale nie daję wędliny i właśnie z dodatkiem kraba jak nie mam daję po prostu paluszki krabowe,a cebulę miksuję i dopiero smażę,zakwaszam trochę świeżymi pomidorami.
Poison1988 18.11.2012 11:15
wygląda nieźle, ciekawe jak smakuje :)
Adamorek 18.11.2012 10:29
zapowiada się smacznie
ALAGOR 18.11.2012 10:18
dodałbym jeszcze, gdybym miał pod ręką mięso kraba, dorsza i np. szczupaka - to było by perfekcyjnie. zupa ma to do tego, że nie zalatuje stawem jak inne zupy rybne, jest delikatna i pobudza wszystkie kubki smakowe ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat