Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Scotch egg - jajka w mięsie

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 8 szt
mięso mielone indycze 500 g
bułka pszenna 1 szt
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
cebula biała 1 szt
czosnek 2 ząbki
mleko 3,2% 100 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
curry
Gałka muszkatołowa cała Prymat
sól
masło klarowane 3-4 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Scotch egg - jajka w mięsie

Jajka gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo. Studzimy, obieramy. Cebule i dwa ząbki czosnku drobno siekamy i szklimy na łyżce masła klarowanego. Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku. Do mielonego mięsa dodajemy cebulkę z czosnkiem, odciśniętą bułkę, oraz wbijamy jedno jajko oraz jedno żółtko. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, curry oraz gałką muszkatołową. Z masy formujemy w dłoniach małe placki, na ich środku umieszczamy jajko a następnie dokładnie zalepić masą mięsną formując kulki. Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron na maśle klarowanym. Podawać z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego lub sosu czosnkowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dada 06.03.2014 13:03
dziś będę robić
Zdzisław 05.03.2014 23:24
dla mnie smaczne jedzenie
Kuchenka 05.03.2014 20:01
rewelacyjne!
monikaT83 05.03.2014 19:55
też nie dawno po raz pierwszy robiłam jajka po szkocku ale z pewnością nie ostatni:)
patryska76 05.03.2014 19:12
Smacznie podane ;-)
brioszka 05.03.2014 18:59
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak