Schabowy z grzybami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    4 plastry
  • grzyby leśne

    10-12 szt
  • cebula

    1/2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • ser żółty

    3 plastry
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • jajko

    2 szt
  • sól

  • pieprz

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Jajko roztrzepać z dwiema łyżami wody. Mięso panierować w bułce, jajku i bułce, smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Grzyby (najlepiej mieszane) oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić i obgotować w posolonej wodzie. Przelać przez sito. Trochę wywaru zachować.
Na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby, podlać odrobiną wywaru i chwilę dusić razem z pokrojoną cebulką. Dodać pokrojoną natkę pietruszki. Wymieszać i dusić przez kilka chwil.
Przygotowane grzyby wyłożyć na usmażone kotlety schabowe.
Plastry sera pokroić w cienkie paski, obłożyć kotlety.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce i krótko zapiec w rozgrzanym piekarniku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 16.04.2013 15:05
Bardzo smaczne
kasiaw 16.04.2013 15:02
bardzo smaczne wygląda wyśmienicie
bogusia19 16.04.2013 14:42
bardzo dobry obiadek
dodi 16.04.2013 14:17
jak pieknie podany
Rossie 16.04.2013 13:45
wspaniałe danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat