Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowy inaczej

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety schabowe 5 szt
jabłka 3 szt
rodzynki 1 łyżka
masło 2 łyżki
masło klarowane do smażenia
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz
wino białe wytrawne 1/3 szklanki
ziemniaki ugotowane
sałatka pieczarkowa 1 słoiczek sałatki SMAK
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowy inaczej

Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, wymieszać z rodzynkami i skropić sokiem z cytryny.
Kotlety schabowe przyprawić solą i pieprzem, panierować w jajku i lekko w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło klarowane , ułożyć kotlety i smażyć każdy po 2-3 minuty z obu stron a następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Na każdy kotlet położyć wiórki masła lub po prostu posmarować je masłem i obłożyć jabłkami z rodzynkami. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 20 minut, a następnie wlać wino i dusić do miękkości.
Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i sałatką pieczarkową SMAK

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 28.04.2016 08:33
smaczna odmiana schabowego
gusia1000 13.04.2015 00:31
Pomysłowo, super.
Ela15 14.02.2015 10:52
fajny obiadek
romanrafal
romanrafal 04.02.2015 16:42
apetyczne jedzonko
adelajda 01.02.2015 12:34
Pyszny obiadek, jak dla mnie
Janina 31.01.2015 16:24
Świetny przepis, smaczne danie;)
Renata9 31.01.2015 10:32
pyszne mięsko, aż ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak