Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowe zawijasy z serkiem topionym i szczypiorkiem.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

schab bez kości 2 plastry
serek topiony śmietankowy 50 g
szczypiorek 1/3 pęczka
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej
sól
chili Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe zawijasy z serkiem topionym i szczypiorkiem.

Kroki postępowania

1
Mięso rozbiłam nieco tłuczkiem.Następnie natarłam oba płaty schabu solą,pieprzem,słodką mieloną papryką i ziołami prowansalskimi.Jajko wbiłam do miseczki i rozbełtałam.Szczypiorek pokroiłam w miarę drobno i dodałam go do topionego serka dosypując do owego serka ze szczypiorkiem szczyptę chili.
Krok 1 - Schabowe zawijasy z serkiem topionym i szczypiorkiem. foto
2
Nałożyłam szczypiorkowy serek z dodatkiem chili na oba płaty mięsa starając się,by rozłożyć ilość serka na obu kawałkach mięsa równomiernie,w zbliżonej ilości.Zwinęłam oba kawałki mięsa dość ściśle w ruloniki,roladki.Każdy z zawijasów obtaczałam najpierw w jajku,a następnie w bułce tartej.
Krok 2 - Schabowe zawijasy z serkiem topionym i szczypiorkiem. foto
3
Smażyłam schabowe zawijasy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na niedużym płomieniu do momentu zrumienienia się roladek.
W ten sposób przygotowane kawałki schabu to pomysł na treściwy i smakowity obiad,a do tego jaki przyjemnie pachnący i szybki w wykonaniu.Ciekawe jest zestawienie chrupiącej panierki i miękkiego nadzienia z serka i szczypiorku,co podnosi smakowe doznania podczas jedzenia roladek.Szczypiorek stanowi taki wiosenny akcent w zawijasach,jego zapach aromatycznie roznosił się po kuchni w trakcie smażenia.Roladki są wyraziste w smaku,intensywnie doprawione,dodane do serka sproszkowane chili zapewnia przyjemnie pikantny farsz.
Krok 3 - Schabowe zawijasy z serkiem topionym i szczypiorkiem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 07.06.2013 10:36
na pewno wyszly smaczne! :)
AnielskaSlodycz 06.06.2013 21:27
Bardzo ciekawy przepis, chętnie zrobię takie u siebie ;)
bogusia19 06.06.2013 14:52
zawsze to coś innego
joanna__s 06.06.2013 14:41
Z serkiem topionym jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować, bo zazwyczaj kilka sztuk zalega w lodówce.
dodi 06.06.2013 11:59
pyszne z serkiem
gosia1988 06.06.2013 11:16
lubię tego typu dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak