Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowe sakiewki

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kotlety schabowe 6 sztuk
pieczarki 25 dag
zielony groszek 0,5 szklanki
bakłażan ok 1/3 małego warzywa
sól, pieprz do smaku
olej do wysmarowania naczynia żaroodp

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe sakiewki

Kroki postępowania

1
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy do miękkości. Doprawiamy. Bakłażana kroimy w drobną kostkę i dokładamy do pieczarek. Razem smażymy około 5 minut.
Groszek gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzamy i dokładamy do farszu. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Krok 1 - Schabowe sakiewki foto
2
Mięso doprawiamy i cienko rozbijamy.
Przygotowany wcześniej farsz układamy na środku rozbitych płatów mięsnych.
Krok 2 - Schabowe sakiewki foto
3
Mięso zawijamy formując kształt sakiewki. Mocno związujemy niciom.
Sakiewki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Pieczemy około 30 minut w 180°C podlewając powstałym sosem.
Krok 3 - Schabowe sakiewki foto
4
Po upieczeniu z sakiewek usuwany nici.

Lubię potrawy o nietypowym kształcie. Zachęcają one do spożycia nie tylko zapachem, smakiem ale i wyglądem
Mięso nie tylko pięknie się prezentuje, ale pysznie smakuje.
Krok 4 - Schabowe sakiewki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 18.04.2014 16:56
fajny przepis na smaczne mięsko
gusia1000 13.02.2014 00:29
Dobre jadło.
Olga_SK 07.01.2014 14:16
Ty to masz pomysły! Brawo :)
Kuchenka 06.01.2014 22:52
pyszności :)
paulina2157 06.01.2014 22:37
bardzo ciekawie wyglądają. Rewelacyjne zdjęcia
Romanowka 06.01.2014 21:26
Ne jadam mięsa, ale nie mogłam odmówić sobie komentarza :) Wygląda zawodowo!
Mysiunia 06.01.2014 21:12
pyszne danie i super zdjęcia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak