Schabik z szynkowara

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 szt
  • majeranek

    1 łyżka
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • Kminek cały Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    250 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schabik z szynkowara foto
Do garnka wlewamy wodę dodajemy kminek,liście laurowe,ziele angielskie i pogniecione ziarenka pieprzu zagotowujemy pod przykryciem zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.Wody trochę się wygotuje ale tak ma być.
Krok 2 - Schabik z szynkowara foto
Schab myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem.
Krok 3 - Schabik z szynkowara foto
Ugotowaną wodę przelewamy przez sito studzimy .Do tego dodajemy sól,cukier puder,zelatynę,majeranek majeranek wymieszać.
Krok 4 - Schabik z szynkowara foto
Schab wkładamy do naczynia zalewamy przygotowaną marynatą przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Krok 5 - Schabik z szynkowara foto
Następnego dnia wkładamy do szynkowara wyłożonego woreczkiem schab razem z galaretą woreczek zawiązujemy i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Krok 6 - Schabik z szynkowara foto
Szynkowar wkładamy do garnka wypełnionego wodą i parzymy ponad dwie godziny.Po tym czasie wyjmujemy szynkowar studzimy w zimnej wodzie,wkładamy do lodówki do następnego dnia.

POLECAM!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 14.04.2015 00:26
Swojski najlepszy.
Róża1 11.02.2015 18:06
już ślinka leci , na taki pyszny schabik :-)
gosia56 09.02.2015 11:08
Asik32 naprawdę polecam tak zrobić była super;)
Asik32 09.02.2015 10:28
mam ochotę zrobić taką szyneczkę:)
Margo1 08.02.2015 14:42
Wygląda rewelacyjnie
Bernadeta1 06.02.2015 11:30
super zrobione mięsko
norweska20 05.02.2015 18:30
twoja wędlinka zachęca do wypróbowania przepisu :)
Janina 05.02.2015 16:48
Najlepsze domowe wyroby, pyszności;)
dodi 05.02.2015 10:27
pyszna wędlinka domowa
gosia56 05.02.2015 08:52
bardzo dziękuję za miłe komentarze;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat