Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SCHAB ZE ŚLIWKĄ II

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1,200 kg
śliwki suszone 150-200 g
olej 6 łyżek
Marynata do mięs klasyczna Prymat 1 op
sól do smaku

Porada

Mięso możemy piec w rękawie do pieczenia .

Przepis i sposób przygotowania na: SCHAB ZE ŚLIWKĄ II

Kroki postępowania

1
Schab dokładnie płuczemy , osuszamy na papierowym ręczniku .
Krok 1 - SCHAB ZE ŚLIWKĄ II foto
2
Do szklanki wlewamy 6 łyżek oleju lub oliwy .
Krok 2 - SCHAB ZE ŚLIWKĄ II foto
3
Wsypujemy całe opakowanie marynaty do mięsa .
Krok 3 - SCHAB ZE ŚLIWKĄ II foto
4
Marynatę dokładnie mieszamy z olejem .
Krok 4 - SCHAB ZE ŚLIWKĄ II foto
6
Smarujemy nią jedną stronę mięsa .
Krok 5 - SCHAB ZE ŚLIWKĄ II foto
7
Przekręcamy schab , smarujemy drugą stronę .
Krok 6 - SCHAB ZE ŚLIWKĄ II foto
8
Mięso przekładamy do dużej miski lub innego naczynia , przykrywamy np. folią aluminiową i odstawiamy na 1-2 dni do zamarynowania w chłodne , ciemne miejsce .
Krok 7 - SCHAB ZE ŚLIWKĄ II foto
9
Wyciągamy mięso z marynaty , długim nożem robimy na całej długości dziurę .
Krok 8 - SCHAB ZE ŚLIWKĄ II foto
10
W dziurę w mięsie wkładamy suszone śliwki .
Krok 9 - SCHAB ZE ŚLIWKĄ II foto
11
Schab przekładamy do brytfanki .
Krok 10 - SCHAB ZE ŚLIWKĄ II foto
12
Polewamy resztą marynaty , dolewamy jeszcze 3-4 łyżki oleju .
Krok 11 - SCHAB ZE ŚLIWKĄ II foto
13
Brytfankę nakrywamy folią aluminiową .Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C .Pieczemy w zależności od wagi mięsa . Ja piekłam 1 godzinę i 10 minut .
Krok 12 - SCHAB ZE ŚLIWKĄ II foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 18.04.2014 21:59
aż ślinka cieknie
sara1 18.04.2014 15:09
pysznie zrobiony schabik
Wiktoria29 18.04.2014 14:40
uwielbiam schab ze sliwka
agnieszka131919 18.04.2014 10:35
bardzo lubię taki schab
Lidzia 18.04.2014 07:36
Idealny na świąteczny stół.
w mojej kuchni 18.04.2014 00:16
same pyszności do zjedzenia...
Bernadeta1 17.04.2014 20:47
lubię taki schab
Megg 17.04.2014 20:38
przepyszny schabik
Krzysztof15 17.04.2014 19:45
pyszny schabik
Marta1986 17.04.2014 16:54
dobry schab
agnieszka214 17.04.2014 16:43
lubie takie mieska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak