Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab zapiekany z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab 1 1/2 kg
białe wino 2 szklanki
sól
cukier 1 łyżka
tłuszcz do formy
jabłka 7 czerwone, słodkie

Przepis i sposób przygotowania na: Schab zapiekany z jabłkami

Schab oczyszczamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Następnie zapiekamy go w piekarniku w 180 stopniach przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mięso polewamy tłuszczem. Pod koniec pieczenia polewamy mięso winem. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy środki i odkładamy nimi mięso. Wierzch jabłek posypujemy delikatnie cukrem, polewamy winem i pieczemy jeszcze 30 minut. Całość polewamy od czasu do czasu powstałym podczas pieczenia płynem. Schab porcjujemy, podajemy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 11.04.2013 10:52
świetnie zrobione mięsko
bogusia19 11.04.2013 10:29
na pewno przepyszny
Gracer 11.04.2013 10:26
wygląda smacznie
dodi 11.04.2013 10:15
smakowity ten schabik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak