Przepis i sposób przygotowania na: Schab z pieczarkami
Kotlety umyć, osuszyć i oprószyć solą czosnkową i pieprzem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Masło wymieszać w miseczce z mąką.
Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety z obu stron na złoto. Wyjąć i odłożyć na bok. Na patelnię wrzucić cebulę i pieczarki, lekko posolić i podsmażyć, aż cebula się delikatnie zeszkli. W razie potrzeby dodać trochę oleju. Wlać bulion, dokładnie zeskrobać łopatką resztki z dna patelni, wlać śmietanę i dodać kotlety razem z sokiem, które puściły. Przykryć i dusić na minimalnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec duszenia dodać masło i mieszając cały czas poczekać, aż się rozpuści i zagęści sos. Zagotować całość i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.