Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z kieszonką serową

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 0,8 kg
serek topiony śmietankowy duży 150 gram
papryka czerwona 1 szt
cebula 1 szt
ziemniaki 2-3 szt
pomidor 1 szt
czosnek 1-2 ząbki
sól do smaku
majeranek do smaku
tymianek do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
Koperek suszony Prymat do smaku
woda 100 ml
mąka łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z kieszonką serową

Kroki postępowania

1
Na początku przygotowujemy naczynie żaroodporne. Obieramy ziemniaki, kroimy w talarki i układamy w naczyniu 2-3 warstwy. Każdą warstwę posypujemy szczyptą soli, koperku i papryki słodkiej. Później kroimy pół cebuli w pół krążki i rozsypujemy po talarkach. Paprykę czerwoną kroimy w średniej wielkości kwadraty i dodajemy do miski.
Krok 1 - Schab z kieszonką serową foto
2
Do osobnej miski wkładamy pomidora i nacinamy go na górze. Parzymy wrzątkiem około 2-3 minut. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do naszego naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Schab z kieszonką serową foto
3
Tak przygotowaną podstawę polewamy dwiema łyżkami oleju bądź oliwy i prószymy szczyptą pieprzu cayenne.
Krok 3 - Schab z kieszonką serową foto
4
Mięso kroimy w plastry około 1 cm, z 0,8 kg powinno wyjść około 6 kotletów (można je też lekko rozbić, ale trzeba uważać bo będziemy je nacinać).
Krok 4 - Schab z kieszonką serową foto
5
Nacinamy kotlety. Starajmy się zrobić jak największe kieszonki.
Krok 5 - Schab z kieszonką serową foto
6
Serek topiony (tutaj śmietankowy, ale jeśli szczególnie lubimy jakiś inny to możemy go użyć) kroimy w kawałki jak na zdjęciu i nadziewamy nim kieszonki. Jeśli zostało nam trochę serka dodajemy go do przygotowanego naczynia.
Krok 6 - Schab z kieszonką serową foto
7
Tak przygotowane kawałki mięsa posypujemy przyprawami z dwóch stron. Używamy do tego: czosnek, sól, pieprz, majeranek, tymianek, paprykę słodką.
Krok 7 - Schab z kieszonką serową foto
8
Mięso układamy kieszonkami do góry tak jak na zdjęciu. Posypujemy reszta cebuli.
Tak przygotowane danie zalewamy wodą wymieszaną z mąką.
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na około godzinę i 10 minut rozgrzewając go do 170-180 stopni.
Schab podajemy z gotowanymi ziemniakami a na surówkę mogą być pomidory z cebulą i śmietaną. Pozdrawiam i życzę smacznego.

Przepraszam za brak zdjęcia efektu końcowego. Postaram się wrzucić jak najszybciej.
Krok 8 - Schab z kieszonką serową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 06.07.2013 11:33
świetny pomysł
IZABELA29 08.05.2013 09:27
a gdzie zdjęcie gotowego dania ? było tak smaczne ,że nie zdążyłeś zrobić ?
rafał4 08.05.2013 08:57
bardzo ładne
08.05.2013 08:57
Regulamin nakazuje, aby pokazać na zdjęciu końcowy efekt potrawy a tutaj go nie ma.
Anna133 08.05.2013 08:24
a ja nigdy nie dodaje pomidorów :)warto spróbowac
ZEWA 08.05.2013 08:22
szkoda, że brak zdjęcia gotowej potrawy
Konczi 08.05.2013 08:15
szkoda że efektu końcowego nie ma ale fajny pomysł
Pusia 08.05.2013 07:54
bardzo smaczne
LoLa 08.05.2013 06:02
ja tak robię z żółtym serem z topionym muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak