Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie żurawinowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

schab bez kości 2 kawałki
cebula 1
sól
pieprz
olej do smażenia
żurawina suszona 0,5 szklanki
mąka 1 łyżka
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie żurawinowym

Kroki postępowania

1
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju z dodatkiem soli. Schab opłukać i włożyć do garnka z cebulą. Upiec do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu. W razie potrzeby podlewać wodą.
Krok 1 - Schab w sosie żurawinowym foto
2
Żurawinę zalać wodą i chwilę pogotować. Odsączyć. Kilka owoców zostawić do dekoracji.
Krok 2 - Schab w sosie żurawinowym foto
3
Resztę wsypać do sosu w którym piekło się mięso i zblendować. Do pół szklanki wody wsypać mąkę i rozmieszać. Wlać do sosu i zagotować ciągle mieszając, aby zagęścić sos.
Krok 3 - Schab w sosie żurawinowym foto
4
Mięso i ewentualne dodatki u mnie ziemniaki polać sosem i ozdobić pozostawioną żurawiną.
Krok 4 - Schab w sosie żurawinowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 26.06.2017 13:38
smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak