Schab w sosie żurawinowym

Schab w sosie żurawinowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    2 kawałki
  • cebula

    1
  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

  • żurawina suszona

    0,5 szklanki
  • mąka

    1 łyżka
  • woda

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Schab w sosie żurawinowym

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab w sosie żurawinowym foto
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju z dodatkiem soli. Schab opłukać i włożyć do garnka z cebulą. Upiec do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu. W razie potrzeby podlewać wodą.
Krok 2 - Schab w sosie żurawinowym foto
Żurawinę zalać wodą i chwilę pogotować. Odsączyć. Kilka owoców zostawić do dekoracji.
Krok 3 - Schab w sosie żurawinowym foto
Resztę wsypać do sosu w którym piekło się mięso i zblendować. Do pół szklanki wody wsypać mąkę i rozmieszać. Wlać do sosu i zagotować ciągle mieszając, aby zagęścić sos.
Krok 4 - Schab w sosie żurawinowym foto
Mięso i ewentualne dodatki u mnie ziemniaki polać sosem i ozdobić pozostawioną żurawiną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

w mojej kuchni 26.06.2017 13:38
smaczne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat