Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie grzybowym.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg,
olej 3 łyżki,
sos sojowy 1 łyżka,
czosnek 3 ząbki,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
oregano 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
podgrzybki 400 g,
cebula 1 szt
sos pieczeniowy 1 op,grzybowy,
śmietana do zabielenia sosu

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie grzybowym.

Marynata:
do oleju dodaj łyżkę sosu sojowego, czosnek drobno pokrojony, szczypta pieprzu, soli, oregano, zioła prowansalskie. Wszystko wymieszaj
Marynatą natrzej umyty, osuszony i pokrojony na kawałki schab. Włożyć do lodówki na 2 -3 godziny.
Po wyjęciu schab włożyć na rozgrzany olej i smażyć pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu podlewając sosem wytworzonym przez mięsu lub podlać gorąca wodą.
Upieczony schab wkładamy na talerz polewamy sosem grzybowym.
Podajemy z ziemniakami.

Sos grzybowy
: Oczyszczone podgrzybki dokładnie umyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić obraną, pokrojoną cebulę. Dodać grzyby i smażyć około 15 - 20 min. Dodać bulionu ( tyle ile trzeba sosu) doprawić solą pieprzem. Zagęścić mąką z wodą lub jak ja to zrobiłam gotowym sosem grzybowym zrobionym według przepisu na opakowaniu.

Sos można zabielić śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 28.02.2017 09:37
pyszne jedzonko;)
gusia1000 28.02.2017 02:04
dobre mięso.
Łukasz15 27.02.2017 22:09
To coś dla mnie
Bożena Matuszczyk 27.02.2017 20:22
Dziękuję.;)
tobi1989 27.02.2017 19:26
wspaniały :)
Lis 27.02.2017 19:22
Bardzo smakowite danie:)
Marta1986 27.02.2017 19:20
pysznosci mniam
Krzysztof15 27.02.2017 19:11
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak