Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie grzybowym.
do oleju dodaj łyżkę sosu sojowego, czosnek drobno pokrojony, szczypta pieprzu, soli, oregano, zioła prowansalskie. Wszystko wymieszaj
Marynatą natrzej umyty, osuszony i pokrojony na kawałki schab. Włożyć do lodówki na 2 -3 godziny.
Po wyjęciu schab włożyć na rozgrzany olej i smażyć pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu podlewając sosem wytworzonym przez mięsu lub podlać gorąca wodą.
Upieczony schab wkładamy na talerz polewamy sosem grzybowym.
Podajemy z ziemniakami.
Sos grzybowy
: Oczyszczone podgrzybki dokładnie umyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić obraną, pokrojoną cebulę. Dodać grzyby i smażyć około 15 - 20 min. Dodać bulionu ( tyle ile trzeba sosu) doprawić solą pieprzem. Zagęścić mąką z wodą lub jak ja to zrobiłam gotowym sosem grzybowym zrobionym według przepisu na opakowaniu.
Sos można zabielić śmietaną.