Schab w musztardzie jalapeño z warzywami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Delikatny i soczysty schab z ostrą nutą musztardy jalapeño to danie jednogarnkowe idealne na pyszny obiad.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Podstawowe składniki:

  • schab wieprzowy

    80 dag
  • ziemniaki

    80 dag
  • marchewka

    50 dag
  • cebula biała

    30 dag
  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

    2-3 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • olej

    kilka kropli

Marynata:

  • Musztarda jalapeno Prymat

    50 dag
  • olej

    15 dag
  • Cebulka smażona Prymat

    10 dag
  • pomidory suszone Smak

    10 dag
  • czosnek

    2 ząbki

Dodatkowo:

  • liście selera

  • gałązki rozmarynu

  • tymianek świeży

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab myjemy i kroimy w 2 cm plastry. Rozbijamy nakłuwanym tłuczkiem. Oprószamy mięso solą i pieprzem.

Przygotowanie marynaty:

Do musztardy dodajemy olej, prażoną cebulkę, pomidory suszone, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.

Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Przygotowanie pozostałych składników: 

Obieramy ziemniaki, marchew i cebulę. Ziemniaki kroimy na ćwiartki, marchew na słupki i cebule na ćwiartki. Całość przyprawiamy solą i dolewamy odrobinę oleju.

Wykładamy brytfankę lub naczynie żaroodporne warstwą warzyw, na to kładziemy kawałki schabu, przekładając suszonymi pomidorami. Dookoła wykładamy resztę warzyw. Na wierzch kładziemy liście selera, gałązki rozmarynu, tymianku i liście laurowe.

Przykrywamy  i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę w 220 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Podawać z sosem majonezowo-musztardowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat