Przepis i sposób przygotowania na: Schab w musztardzie jalapeño z warzywami
Schab myjemy i kroimy w 2 cm plastry. Rozbijamy nakłuwanym tłuczkiem. Oprószamy mięso solą i pieprzem.
Przygotowanie marynaty:
Do musztardy dodajemy olej, prażoną cebulkę, pomidory suszone, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Przygotowanie pozostałych składników:
Obieramy ziemniaki, marchew i cebulę. Ziemniaki kroimy na ćwiartki, marchew na słupki i cebule na ćwiartki. Całość przyprawiamy solą i dolewamy odrobinę oleju.
Wykładamy brytfankę lub naczynie żaroodporne warstwą warzyw, na to kładziemy kawałki schabu, przekładając suszonymi pomidorami. Dookoła wykładamy resztę warzyw. Na wierzch kładziemy liście selera, gałązki rozmarynu, tymianku i liście laurowe.
Przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę w 220 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Podawać z sosem majonezowo-musztardowym.