Schab w kremowym sosie brokułowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    500 g
  • sól

    do smaku
  • brokuł

    1 sztuka
  • ser topiony

    50 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • makaron

    do smaku
  • olej do smażenia

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem, kroimy na cienkie paseczki. Odstawiamy na chwilę. W tym czasie na gotującą się wodę z dotatkiem cukru, soli i octu wrzucamy różyczki brokuła. Gotujemy kilka minut. Po odcedzeniu wrzucamy do blendera (lub do garnka, jeśli mamy blender ręczny), dodajemy 2 szklanki ciepłej wody oraz serek topiony. Miksujemy na gładki krem. Tak przygotowany sos brokułowy umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie na odrobinie oleju podsmażamy paski schabu do momentu aż zbieleją. Mieszamy. Podsmażone mięso wrzucamy do gotującego się sosu brokułowego wraz z sosem z patelni. Zmniejszamy gaz, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, przykrywamy pokrywką. Gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania w osobnym garnku gotujemy makaron (w osolonej wodzie). Gdy będzie al dente, za pomocą łyżki cedzakowej wrzucamy go do sosu brokułowego z mięsem (nie odcedzamy, ani nie przelewamy wodą). Gotujemy przez ok. 5 minut, często mieszamy. W ten sposób sos się zagęści. Na koniec sos ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem lub solą (jeśli będzie taka potrzeba). Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 22.06.2013 13:59
napewno smaczne
Róża1 22.06.2013 11:42
ciekawy pomysł:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat