schab śliwkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwowica

    50 ml
  • papryczka chili

    0,5 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • Słodki sos sojowy

    2 łyżki
  • cebula

    1 duża
  • śliwki wędzone

    4-5 sztuk
  • sól

  • wino białe wytrawne

  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • schab bez kości

    4 (środkowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab delikatnie rozbijamy. Ze śliwowicy, papryczki chilli, czosnku i słodkiego sosu sojowego robimy marynatę. Mięso dokładnie smarujemy marynatą i ostawiamy na przynajmniej 2h.
Cebulę i śliwki siekamy bardzo drobno, masło rozgrzewamy, dodajemy śliwki z cebulą, podlewamy odrobiną wina, dusimy do miękkości. Miksujemy, doprawiamy solą, ewentualnie octem balsamicznym, można nieco rozrzedzić winem.
Mięso wyjmujemy z marynaty, smażymy na patelni grillowej. Podajemy z sosem śliwkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mikrusiak 19.11.2011 17:51
zachęcająco wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat