Przepis i sposób przygotowania na: Schab po sztygarsku
pierwszy - długim, cienkim nożem schab przebijamy przez środek na wylot i wkładamy w środek kiełbasę długości schabu
lub drugi sposób - mięso nacinamy nożem przez środek wzdłuż, uważając by nie naciąć do końca, wkładamy kiełbasę i zwijamy białą, bawełnianą nitką.
Mięso nacieramy roztartym czosnkiem, kminkiem, solą, papryką i pieprzem, a następnie oprószamy mąką. Obsmażamy szybko na oleju z każdej strony na rumiano. Przekładamy mięso wraz z sokami z patelni do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą i dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180°C i pieczemy przez około 1,5 godziny, co jakiś czas polewając sosem i w razie potrzeby dolewając wody. Upieczone mięso odkładamy na chwilę by odpoczęło, a następnie kroimy w plastry na porcje. Do sosu z mięsa dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy i polewamy gotowym sosem schab. Smacznego!