Schab pieczony z boczkiem i ziemniakami

Schab pieczony z boczkiem i ziemniakami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Schab w połączeniu z aromatycznym boczkiem i pieczonymi ziemniakami tworzy sycące i bardzo smaczne danie obiadowe.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na schab pieczony z boczkiem i ziemniakami:

  • schab bez kości

    5 plastrów
  • ziemniaki

    8 sztuk
  • boczek wędzony

    150 gramów
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta

Marynata:

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • musztarda

    1 łyżeczka
  • cukier

    0.5 łyżeczki
  • czosnek

    0.5 ząbek
  • przyprawa do mięsa wieprzowego

    0.5 łyżeczki
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać składniki marynaty. Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i cienko rozbić. Przekroić każdy plaster na pół i posmarować marynatą.

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i posypać solą oraz pieprzem. Na ziemniakach ułożyć plastry schabu, a na schabie plastry boczku, tworząc kratkę. Całość posypać ziołami prowansalskimi.

Zapiekać potrawę w 180 st. C przez ok. 45 minut, do miękkości ziemniaków.

Do przygotowania potrawy najlepiej użyć boczku wędzonego w bardzo cienkich, podłużnych plasterkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat