Schab pieczony w mleku

Schab pieczony w mleku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    1 kg
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • sól i pieprz

  • majeranek

  • mleko

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W schabie robimy z wierzchu nacięcia i wkładamy tam plasterki czosnku. Cebulę kroimy w piórka i obkładamy nią schab. Mięso wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy mlekiem tak, aby cały schab był przykryty. Mięso marynujemy w mleku przez 1 h. Następnie, schab wyciągamy z mleka i obsmażamy z każdej ze stron na rozgrzanej patelni. Mięso z powrotem wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem w 200 st. C przez 1h. Sos z upieczonego schabu zlewamy do garnka, miksujemy blenderem i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Podajemy z mięsem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat