Schab nadziewany białą kiełbasą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,5 kg
  • kiełbasa biała

    2 sztuki
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • majeranek

    1,5 łyżki
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • czosnek

    4 ząbki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab nadziewany białą kiełbasą  foto
Kiełbasa biała sparzona i ostudzona
Krok 2 - Schab nadziewany białą kiełbasą  foto
Mięso myję i dokładnie osuszam. Z przypraw. soli, pieprzu, majeranku, ziół prowansalskich robię marynatę. Dodaję do nich sprasowany czosnek, i oliwę. Całość mieszam w miseczce. Schab nacieram marynatą bardzo dokładnie i odstawiam na dobę do lodówki. Na drugi dzień ostrym długim nożem robię nacięcie w środku schabu przez całą długość. Schab nadziewam kiełbaską białą ugotowaną zimną. Schab wkładam do rękawa do pieczenia, spinam go klamrą . W kilku miejscach rękawa robię nakłucia, żeby para miała ujście .
Krok 3 - Schab nadziewany białą kiełbasą  foto
Układam w brytfannie i piekę w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni 60 minut bez przykrycia .Następnie rozcinam rękaw i wstawiam ponownie na 20 minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika nie kroje od razu schabu daje mu jeszcze 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Poison1988 20.04.2014 11:39
palce lizać - nadzienie pierwsza klasa :)
Christopher 19.04.2014 23:12
Podoba mi się ten pomysł. Smacznych Świąt.
w mojej kuchni 19.04.2014 19:59
ale smacznie nadziany schab
wyattearp 19.04.2014 18:50
bardzo fajny pomysł
ben-ka 19.04.2014 18:35
Narobiłaś kiełbasy,to teraz możesz szaleć:)
Megg 19.04.2014 16:55
bardzo apetyczny schabik
Krzysztof15 19.04.2014 15:38
bardzo pomysłowe,super
Edith85 19.04.2014 15:06
Rewelacyjny przepis :) nic dodać nic ująć :D
Mniam 19.04.2014 14:08
Świetny pomysł na schab. Na pewno wykorzystam przepis, bo to jest genialne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat