Schab i żurawina, czyli smaczny duet z piekarnika

Schab i żurawina, czyli smaczny duet z piekarnika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1500 g
  • żurawina suszona

    120 g
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
  • oliwa

    3 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Schab i żurawina, czyli smaczny duet z piekarnika

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab i żurawina, czyli smaczny duet z piekarnika foto
Oliwę połączyć ze wszystkimi przyprawami.
Krok 2 - Schab i żurawina, czyli smaczny duet z piekarnika foto
Schab umyć i ponacinać wzdłuż.
Krok 3 - Schab i żurawina, czyli smaczny duet z piekarnika foto
Nacięcia wysmarować przygotowaną mieszanką przypraw (trochę zostawić do "obsmarowania" mięsa) i powsadzać żurawinę (część zostawić do sosu).
Krok 4 - Schab i żurawina, czyli smaczny duet z piekarnika foto
Mięso związać i obtoczyć w pozostałych przyprawach.
Krok 5 - Schab i żurawina, czyli smaczny duet z piekarnika foto
Mięso wsadzić do rękawa i piec w naczyniu żaroodpornym przez ok. 140 min. w temp. 150 stopni.
Krok 6 - Schab i żurawina, czyli smaczny duet z piekarnika foto
Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i dodać pozostałe żurawiny.
Krok 7 - Schab i żurawina, czyli smaczny duet z piekarnika foto
następnie mięso wyciągnąc a sos zlać, dodać kremówkę i całość zmiksować.
Krok 8 - Schab i żurawina, czyli smaczny duet z piekarnika foto
Mięso podawać z sosem.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

[email protected] 15.11.2016 16:02
Wygląda pysznie
Beatris 14.11.2016 08:45
Bardzo apetycznie przygotowany schabik, mniam :)
MonikaW 14.11.2016 08:11
oj kusząco wygląda
KORAL 13.11.2016 23:15
Pyszne mięsko :)
MAR3STA 13.11.2016 21:26
Pyszne mięsko
magdow 13.11.2016 21:00
smaczne danie ;)
Wiktoria29 13.11.2016 20:57
uwielbiam taki schabik
Renataj 13.11.2016 20:56
Wspaniale się prezentuje:)
ilka01 13.11.2016 20:49
super propozycja :)
Łukasz15 13.11.2016 20:39
Aż chce się jeść

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat