Schab grillowany z pieczarkami i ziemniaczkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    4 plastry
  • pieczarki

    350 g
  • ziemniaki

    4 szt.
  • oliwa

    1 łyż.
  • sól morska

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
  • zioła prowansalskie

    1 łyżecz.
  • Grill - przyprawa klasyczna

    1 łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab grillowany z pieczarkami i ziemniaczkami foto
Ziemniaki obieram ze skórki, myję, gotuję (al dente) w osolonej wodzie, po czym studzę i kroję w plastry. Pieczarki myję, osuszam i kroję w plastry. Plastry schabu delikatnie rozbijam, oprószam je dokładnie przyprawami i ziołami z obu stron.
Krok 2 - Schab grillowany z pieczarkami i ziemniaczkami foto
Na patelnię grillową wlewam łyżkę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz kładę plastry schabu w przyprawach. Całość smażę na niewielkim ogniu z obydwu stron. Po chwili dodaję do mięsa pokrojone w plasterki pieczarki, które także posypuję przyprawami tj. solą, słodką papryką, przyprawą do grilla oraz ognistą mieszanką. Gdy mięso i pieczarki są już miękkie, przenoszę je z patelni na talerz. Na patelnię wlewam ponownie łyżkę oliwy, kładę plastry gotowanych ziemniaków, oprószam je z obydwu stron przyprawami i ziołami, smażę kilka minut aż do lekkiego zrumienienia. Podpieczone ziemniaki zsuwam na połowę patelni, wkładam mięso z pieczarkami i podgrzewam.
Krok 3 - Schab grillowany z pieczarkami i ziemniaczkami foto
Gotową potrawę wykładam na talerze. Podaję z ulubioną surówką z warzyw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat