Schab faszerowany prawdziwkami z aromatycznym sosem

Schab faszerowany prawdziwkami z aromatycznym sosem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Wspaniałe aromatyczne danie na jesienny obiad lub kolację.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ROLADA GRZYBOWA

  • schab bez kości

    1 kg
  • prawdziwki

    50 dag
  • żółty ser

    20 dag
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • tymianek

    3 szczypty
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    2 szczypty
  • olej rzepakowy

    3 łyżki

SOS GRZYBOWY

  • śmietana 12%

    200 ml
  • prawdziwki

    10 dag
  • cebula

    0.5 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby gotować 1 godzinę pod przykryciem. Odcedzić i zachować wywar.
Schab rozciąć nożem, by powstał jak największy płat centymetrowej grubości. Mięso natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Grzyby i cebulę posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Składniki farszu połączyć. Doprawić solą i pieprzem.
Na płat mięsa nałożyć farsz. Zrolować. Obwiązać sznurkiem i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać połową wywaru z grzybów i łyżką oleju. Piec 1 godz. w 180 st. C.
Z reszty wywaru, podsmażonej na oleju cebuli i posiekanych grzybów ugotować sos. Zagęścić śmietaną i doprawić solą i pieprzem.
Schab podawać z sosem i natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat