Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Schab faszerowany prawdziwkami z aromatycznym sosem

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Schab nadziewany borowikami polany aromatycznym sosem grzybowym to wspaniały pomysł na jesienny obiad lub kolację. 

Składniki:

ROLADA GRZYBOWA

schab bez kości
1 kg
prawdziwki
50 dag
żółty ser
20 dag
cebula
1 szt.
czosnek
3 ząbki
tymianek
3 szczypty
sól
2 szczypty
Sklep Prymat
pieprz
2 szczypty
Sklep Prymat
olej rzepakowy
3 łyżki

SOS GRZYBOWY

śmietana 12%
200 ml
prawdziwki
10 dag
cebula
0.5 szt.
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
olej rzepakowy
2 łyżki
natka pietruszki
0.5 pęczka
mąka
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab faszerowany prawdziwkami z aromatycznym sosem

  • przepis na schab faszerowany
  • przepis z grzybami leśnymi
  • schab z borowikami
  • aromatyczny sos grzybowy
  • pomysł na pyszny, jesienny obiad 

 

1. Grzyby gotować 1 godzinę pod przykryciem. Odcedzić i zachować wywar.

2. Schab rozciąć nożem, by powstał jak największy płat centymetrowej grubości. Mięso natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.

3. Grzyby i cebulę posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Składniki farszu połączyć. Doprawić solą i pieprzem.

4. Na płat mięsa nałożyć farsz. Zrolować. Obwiązać sznurkiem i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać połową wywaru z grzybów i łyżką oleju. Piec 1 godzinę w 180 stopniach C.


5. Z reszty wywaru, podsmażonej na oleju cebuli i posiekanych grzybów ugotować sos. Zagęścić śmietaną i doprawić solą i pieprzem.

6. Podawać z sosem i natką pietruszki.

Ten schab jest faszerowany borowikami, ale możesz też wypróbować nadzienie z innych leśnych grzybów :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak