Schab faszerowany jajecznicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

MIĘSO

  • schab

    2 kg

JAJECZNICA

  • jajka

    6 sztuk
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • suszone pomidory

    7 sztuk
  • cebula

    2 sztuki
  • boczek wędzony

    30 g
  • kiełbasa

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • masło

    do smaku

DODATKOWO

  • olej rzepakowy

    do smaku
  • Gorczyca biała cała Prymat

    2 łyżki
  • gałka muszkatołowa mielona Prymat

    2 łyżki
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    2 łyżki
  • Sól ziołowa- MŁYNEK

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • tymianek

    2 łyżki
  • czosnek granulowany

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab faszerowany jajecznicą  foto
Schab rozkroić tak by powstał płat, lekko ponacinać go, ale tak by go nie rozciąć. Oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić na ok 30min.
Krok 2 - Schab faszerowany jajecznicą  foto
W tym czasie przygotowujemy jajecznicę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka oraz boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę w półplasterki. Dodajemy suszone pomidory. Na koniec wbijamy jajka i dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotową jajecznicę odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 3 - Schab faszerowany jajecznicą  foto
Jajecznicę przekładamy na płat schabu i delikatnie zwijamy w roladę.
Krok 4 - Schab faszerowany jajecznicą  foto
Roladę wiążemy nicią, mocno zaciskając, tak by nam się nie rozwiązało podczas pieczenia. Schab smarujemy olejem rzepakowym, a następnie nacieramy mieszanką przypraw. Formę do pieczenia smarujemy olejem rzepakowym i wykładamy na nią mięsko. Schab pieczemy ok 15 min. w temp. 200'C, a następnie podlewamy 1 szklanką wody, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180'C i pieczemy jeszcze ok 60 min., aż schab będzie pięknie rumiany. Co jakiś czas musimy nasze mięsko podlewać sosem, jaki się wytopi podczas pieczenia.
Krok 5 - Schab faszerowany jajecznicą  foto
Gotowy schab podajemy na ciepło, bądź też na zimno. Smacznego !!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 14.09.2016 18:35
Fajne, bo tych kupnych wędlin mam dosyć.
Maridka19 20.12.2014 09:59
przepięknie to wygląda :)
IZABELA29 29.08.2014 07:27
fajnie wygląda
caralajna 25.08.2014 13:49
bardzo apetyczna i oryginalna rolada
ppaulina 04.08.2014 14:54
pomysłowe nadzienie :)
ben-ka 03.08.2014 12:58
Takiego schabu,to ja jeszcze nie jadłam:)
erym 04.06.2014 21:45
schab z jajecznica, ale jaja, wyglada dobrze!
olkaaa 04.06.2014 07:46
fajny pomysł
Seba 19.05.2014 20:33
pyszne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat