Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab faszerowany jajecznicą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MIĘSO

schab 2 kg

JAJECZNICA

jajko 6 sztuk
szczypiorek 1 pęczek
suszone pomidory 7 sztuk
cebula 2 sztuki
boczek wędzony 30 g
kiełbasa 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
masło do smaku

DODATKOWO

olej rzepakowy do smaku
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 łyżki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 2 łyżki
Sól morska ziołowa Prymat w młynku 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
tymianek 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab faszerowany jajecznicą

Kroki postępowania

1
Schab rozkroić tak by powstał płat, lekko ponacinać go, ale tak by go nie rozciąć. Oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić na ok 30min.
Krok 1 - Schab faszerowany jajecznicą  foto
2
W tym czasie przygotowujemy jajecznicę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka oraz boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę w półplasterki. Dodajemy suszone pomidory. Na koniec wbijamy jajka i dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotową jajecznicę odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2 - Schab faszerowany jajecznicą  foto
3
Jajecznicę przekładamy na płat schabu i delikatnie zwijamy w roladę.
Krok 3 - Schab faszerowany jajecznicą  foto
4
Roladę wiążemy nicią, mocno zaciskając, tak by nam się nie rozwiązało podczas pieczenia. Schab smarujemy olejem rzepakowym, a następnie nacieramy mieszanką przypraw. Formę do pieczenia smarujemy olejem rzepakowym i wykładamy na nią mięsko. Schab pieczemy ok 15 min. w temp. 200'C, a następnie podlewamy 1 szklanką wody, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180'C i pieczemy jeszcze ok 60 min., aż schab będzie pięknie rumiany. Co jakiś czas musimy nasze mięsko podlewać sosem, jaki się wytopi podczas pieczenia.
Krok 4 - Schab faszerowany jajecznicą  foto
5
Gotowy schab podajemy na ciepło, bądź też na zimno. Smacznego !!
Krok 5 - Schab faszerowany jajecznicą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 14.09.2016 18:35
Fajne, bo tych kupnych wędlin mam dosyć.
Maridka19 20.12.2014 09:59
przepięknie to wygląda :)
IZABELA29 29.08.2014 07:27
fajnie wygląda
caralajna 25.08.2014 13:49
bardzo apetyczna i oryginalna rolada
ppaulina 04.08.2014 14:54
pomysłowe nadzienie :)
ben-ka 03.08.2014 12:58
Takiego schabu,to ja jeszcze nie jadłam:)
erym 04.06.2014 21:45
schab z jajecznica, ale jaja, wyglada dobrze!
olkaaa 04.06.2014 07:46
fajny pomysł
Seba 19.05.2014 20:33
pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak