Schab duszony w warzywach

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Schab przygotowany w ten sposób jest kruchy, soczysty i pysznie smakuje. Warzywa z dodatkiem przypraw nadają mu piękny aromat i lekko słodkawy smak.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    5 plastrów
  • por

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • kurkuma mielona

    0.3 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • liść lubczyku

    0.5 łyżeczki
  • woda

    0.3 szklanki
  • sól

    3 szczypty
  • pieprz czarny mielony

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić. Przekroić każdy plaster na pół i lekko posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć schab przez chwilę z każdej strony, aż mięso w całości będzie białe.

Dodać na patelnię pokrojonego pora i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę soli. Wymieszać i dusić przez kilka minut. Dołożyć na patelnię marchew i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach oraz natkę pietruszki i przyprawy.

Dolać 1/3 szklanki wody, wymieszać, dusić ok. 15-20 minut, do miękkości warzyw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat