Schab duszony w sosie węgierskim

Schab duszony w sosie węgierskim

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Schab w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym to prosta i doskonała propozycja na pyszny obiad, który sprawdzi się na co dzień, jak również i od święta. Mięso wychodzi miękkie, kruche oraz idealnie doprawione.

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na 6 porcji:

  • schab

    1 kilogram
  • papryka słodka

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • cebule

    2 sztuki
  • olej

    5 łyżek

Sos:

  • bulion

    750 mililitrów
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • liście lurowe

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • papryka słodka

    2 łyżeczki
  • papryka ostra

    0.5 łyżeczki
  • czosnek granulowany

    0.5 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyty schab pokroić w plastry (u mnie wyszło 6 sztuk) i dokładnie natrzeć papryką.
Następnie każdy kawałek należy obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Mięso umieścić w garnku, a na tłuszczu z patelni zeszklić uprzednio posiekaną cebulę.
Cebulę przełożyć do schabu, dodać sos sojowy, listki laurowe, ziele angielskie, obie papryki oraz czosnek.
Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa.
Na końcu sos połączyć z koncentratem pomidorowym oraz zagęścić łyżką mąki.
(Mąkę należy wymieszać z odrobiną zimnej wody, dodać odrobinę sosu i dopiero wtedy połączyć z resztą.)
U mnie nigdy nie ma potrzeby, ale sos można doprawić do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

11.02.2019 10:56
Tak przygotowany schab musi być pyszny.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat