Przepis i sposób przygotowania na: Schab duszony w sosie węgierskim
Umyty schab pokroić w plastry (u mnie wyszło 6 sztuk) i dokładnie natrzeć papryką.
Następnie każdy kawałek należy obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Mięso umieścić w garnku, a na tłuszczu z patelni zeszklić uprzednio posiekaną cebulę.
Cebulę przełożyć do schabu, dodać sos sojowy, listki laurowe, ziele angielskie, obie papryki oraz czosnek.
Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa.
Na końcu sos połączyć z koncentratem pomidorowym oraz zagęścić łyżką mąki.
(Mąkę należy wymieszać z odrobiną zimnej wody, dodać odrobinę sosu i dopiero wtedy połączyć z resztą.)
U mnie nigdy nie ma potrzeby, ale sos można doprawić do smaku.