Przepis i sposób przygotowania na: Sasanki - ciastka owsiane z sezamem w czekoladzie (z nutą kawy)
Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i schłodzone masło - uprzednio pokrojone na kilka części.
Całość dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) i na końcu połączyć z mlekiem.
Gotową masę schłodzić w lodówce - przez około 20-30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego (np. szklanką) okrągłe ciasteczka.
Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 15 minut w 180 stopniach, po czym ostudzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić z łyżką masła i opcjonalnie wymieszać z kawą, a następnie posmarować (jednostronnie) po ciasteczkach.
Ciastka odstawić do momentu zastygnięcia polewy.