Salsa verde z cukinią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek

    1 średni
  • szczypiorek

    do smaku
  • limonka

  • koper

  • natka pietruszki

  • lubczyk

  • czosnek

    1/2 ząbka
  • chili zielone

    1 małe
  • papryka zielona

    1/2 małej
  • kapary

    1-2 łyżeczki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
  • cukinia

    1 mała
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o największych oczkach.
Na tej samej tarce utrzeć obranego ogórka.
Posiekać szczypiorek, natkę i koperek.
W bardzo drobną kostkę pokroić paprykę i zielone chili.
Czosnek wycisnąć praską.
Zetrzeć nieco skórki z wyszorowanej limonki, wycisnąć sok.
Posiekać drobno kapary.
Składniki salsy wymieszać, doprawić do smaku.
Schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 03.05.2014 15:01
To w sumie sos, więc samo w sobie mało pożywne ;) Ale doskonałe jako dodatek do dań mięsnych i rybnych z grilla, pieczonych owoców morza oraz żeberek :)
Dorota37 25.11.2012 21:51
ciekawe danie na pewno smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat